Udeležili smo se Art Kampa v sklopu Festivala Lent - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Udeležili smo se Art Kampa v sklopu Festivala Lent

art kampu
Naš uporabnik Ervin Potočnik je izvedel prikaz boccie. Vir: Zavod Brez ovir.

V ponedeljek, 26. 6. 2023, se je ekipa Zavoda Brez ovir podala v Maribor, kjer smo v mestnem parku sodelovali pri izvajanju vsebin Art Kampa – festivala ustvarjalnosti za družine in otroke vseh starosti. Art Kamp poteka v okviru Lenta, največjega slovenskega poletnega festivala na prostem.

Art kamp z različnimi stojnicami in pestro ponudbo ustvarjalnih vsebin na promenadi, tratah in poteh Mestnega parka Maribor vsak dan – vse do 1. 7. – razveseljuje obiskovalce in jih pogosti s kulturo, umetnostjo, znanostjo, športom, rekreacijo ter zabavo. Festival ustvarjalnosti tudi letos gosti vrsto programov različnih (nevladnih) organizacij, ki z izvirnimi prireditvami in delavnicami privabljajo male in velike v zeleni objem mestnega parka.

art kampu
Boccia je prilagojeno balinanje za gibalno ovirane. Vir: Zavod Brez ovir.

Zavod Brez ovir na Art Kampu

Naša ekipa je na stojnici predstavila dejavnosti zavoda in raznolike aktivnosti za spoznavanje vseh vrst oviranosti. Obiskovalci so se lahko seznanili z našimi storitvami; eden od naših uporabnikov, Ervin Potočnik pa je s pomočjo osebnega asistenta izvedel tudi prikaz boccie (prilagojenega balinanja za gibalno ovirane osebe). Ervin je navdušil tako mlajše občinstvo kot starejše, saj je s svojo posebno prilagojeno opremo za balinanje obiskovalcem prikazal športno dejavnost, ki je povsem prilagojena gibalno oviranim športnikom na invalidskih vozičkih.

Predstavili smo tudi poligon spretnosti, ki vsebuje več postaj, na katerih so imeli obiskovalci možnost preizkusiti različne aktivnosti. Aktivnosti so zasnovane izkustveno – konkretna izkušnja, ki aktivira različne čute (senzorna izkušnja, taktilna izkušnja), kognitivna in gibalna izkušnja. Namen kognitivnih vaj za krepitev spomina je, da ljudi osveščamo o nevrodegenerativnih boleznih, kot je na primer demenca, predvsem o preventivi in pomoči osebam z demenco. Poslovalnica Zavoda Brez ovir v Mariboru je namreč tudi demenci prijazna točka.

stojnica
Naš zavod so predstavile Marisa Ban, Nataša Kovačič in Barbara Kukman. Obiskovalci so lahko preizkusili boccio. Vir: Zavod Brez ovir.

Na dogodku smo obiskovalcem pokazali tudi taktilne tablice za orientacijo v javnih in zasebnih prostorih z napisi v Braillovi pisavi za slepe in slabovidne. Namen taktilnih izkušenj je preizkušati različne čutno zaznavne izkušnje. Ta aktivnost je predvsem animacijska, prav tako omogoča izkušnjo zavedanja lastnega telesa, kakšne so omejitve v zaznavi, če nekaj tipamo in ne vidimo, oz. če nekaterih čutov trajno ali začasno ne moremo uporabljati. Otroci in starši so lahko reševali tudi zvočne uganke.

Obenem smo se osredotočili na ozaveščanje javnosti o dostopnosti objektov in javnih površin. Predstavili smo dostopen zemljevid Maribora, saj je sam koncept dostopnosti pomemben tako za širšo družbo kot za ovirane. Obiskovalci so se lahko seznanili s tem, kako naj bi bili urejeni javni prostori, da bi bili arhitekturno dostopni gibalno in senzorno oviranim. Sodelujoči so v svojem mestu prepoznali posamezne točke v mestu oz. lokacije in jih opredelili kot dostopne ali nedostopne.

Nazaj