Kulinarično tekmovanje oseb s posebnimi potrebami - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Kulinarično tekmovanje oseb s posebnimi potrebami

kulinarično tekmovanje
Tekmovanja se je udeležil tudi naš uporabnik Nino Kaštrun. Vir: Društvo Downov sindrom.

V Ljubljani je v soboto potekalo prvo evropsko gastronomsko tekmovanje za ljudi s posebnimi potrebami. Kulinarično tekmovanje, ki so ga poimenovali Kupidova žlica, te dni poteka v glavnih mestih vseh držav Evropske unije.

Gastronomsko tekmovanje je ob svetovnem dnevu Downovega sindroma v prestolnici Slovenije priredilo društvo UNUO iz Zagreba, ki so tudi pobudniki projekta; udeležilo pa se ga je tudi društvo Downov sindrom Slovenija. Tekmovanja so se lahko udeležili različni uporabniki, ne glede na vrsto invalidnosti ali obseg kuharskega predznanja. Namen tovrstnega srečanja je globalno širjenje zavedanja o sposobnostih invalidov, obenem pa je to za osebe s posebnimi potrebami priložnost, da se preizkusijo in izkažejo.

Kulinarično tekmovanje je razkrilo skrite talente

Na dvorišču ljubljanske škofijske gimnazije v Šentvidu so se zbrali različni kuharski navdušenci. Tekmovalci so imeli na voljo samo 10 minut za pripravo jedi, kar zahteva izkušnje in talent. Preizkusili so se v kuhanju različnih jedi, mešanju pijač in tudi v strežbi – nekateri so pripravili rižoto ali testenine, drugi meso ali koktajle. Kuharske virtuoze je ves čas pozorno spremljal mednarodno priznani kuharski mojster Jožef Oseli.

kulinarično tekmovanje
Nino Kaštrun je pripravil rižoto z ješprenjem in skušo. Vir: Društvo UNUO.

Eden od udeležencev tekmovanja je bil tudi naš uporabnik Nino Kaštrun: »Danes sem pripravil rižoto z ješprenjem in ribo, skušo. Vse sem sam naredil, vse zrezal, vse zrihtal, vse sam!« Tistim, ki se morda malo bojijo kuhati, pa Nino priporoča: »Da se ne bojijo kuhati.« Društvo UNUO je zdaj tudi že razglasilo zmagovalca tekmovanja; veseli in ponosni smo, da je to postal Nino Kaštrun, ki bo Slovenijo predstavljal na polfinalnem tekmovanju v Zagrebu.

Spodbujanje zaposlovanja oviranih oseb

Z akcijo želijo spodbuditi zaposlovanje oseb s posebnimi potrebami. »Tistim, ki so zmožni za delo, želimo z javno predstavitvijo pomagati. Tako je večja možnost, da jih bo kdo zaposlil, da jih opazijo prebivalci in morebitni bodoči delodajalci in jim omogočijo lažjo zaposlitev na trgu dela; predvsem v gostinstvu in turizmu, ki ponuja širši spekter zaposlitvenih možnosti,« je razložila organizatorka tekmovanja Silvija Habel iz hrvaškega društva UNUO.

zmagovalec tekmovanja
Nino Kaštrun je postal zmagovalec tekmovanja Kupidova žlica. Vir: Društvo UNUO.

Dr. Valerija Bužan, predsednica društva Downov sindrom pa je sporočila: »Društvo želi v tem letu stopiti korak naprej in v centru Ljubljane odpreti prostore za zaposlitev odraslih z Downovim sindromom. Istočasno bo tam informacijska točka za opolnomočenje družin in pomoč strokovnjakom, ki bodo razvijali inkluzivno izobraževanje in zaposlovanje. Poleg tega bomo iskali možnosti različnih oblik bivanja s podporo za odrasle z Downovim sindromom. Pomembno nam je, da bodo v naših programih osebe z Downovim sindromom in njihove družine ter strokovni delavci pridobili uporabne informacije, pa tudi sklenili nova prijateljstva, kar daje programom še posebno vrednost.«

Društvo družinam, v katerih ima otrok Downov sindrom, omogoča vključitev v različne programe, za osebe z Downovim sindromom pa izvaja vrsto aktivnosti, ki jih spodbujajo in podpirajo v njihovem razvoju, omogočajo druženje ter medsebojno spoznavanje. Zdaj pa bodo lahko v novih prostorih v središču Ljubljane te osebe tudi zaposlili.

Nazaj