Grčija in njene plaže: zgled dostopnosti - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Grčija in njene plaže – zgled dostopnosti

Grčija nudi veliko dostopnih plaž
Grčija, dostopni biser Mediterana. Vir: Wirestock, Freepik.

Grčija, mediteranski biser, znan po prečudovitih plažah, okusni hrani, gostoljubnih ljudeh ter ugodnih cenah, je hkrati pravi zgled dostopnosti turističnih storitev osebam z oviranostmi. Dostopne grške plaže najdete praktično po celi državi in na vseh ključnih lokacijah – samo na Krfu je plaž, ki vsebujejo bazensko-plažna dvigala, amfibijske stole ali klančine, na primer kar 20, po celotni Grčiji pa 170.

Vsaj delno so dostopne tudi številne znamenitosti in arheološka dediščina, kot na primer atenska akropola, Korint, Olimpija, Santorini in samostani, hkrati so na voljo tudi prilagojena vozila, ki vozijo tako na letališče kot na turistične destinacije. Med njimi so tudi prilagojeni trajekti.

Atenska Akropola
Deloma dostopna je tudi atenska akropola, ena najznamenitejših turističnih točk Grčije. Vir: Pixabay.

Prilagoditve

Večina prilagoditev turistične ponudbe je nastala po tem, ko je Grčija leta 2004 v Atenah gostila paralimpijske igre in v smislu inkluzije poskrbela za temeljito prilagoditev celotne države ter njenih najpomembnejših točk. Za primerno in spoštljivo ravnanje z osebami z oviranostmi so usposobljeni tudi turistični delavci in vodniki, ki imajo izkušnje z dodatnimi potrebami svojih gostov. Hkrati pa je za dostopnost poskrbljeno tako dobro, da lahko državo povsem enostavno obiščete tudi samostojno, izven organiziranih skupin. Kakovostne so tudi grške medicinske storitve, hkrati je Grčija seveda članica Evropske unije, zato je tam veljavna tudi evropska kartica zdravstvenega zavarovanja.

Nastanitve imajo ustrezno prilagojene kopalnice s tušem brez praga in prostorne sobe. Večinoma gre za hotelske nastanitve, ki so izjemno lepo urejene in imajo po 4 zvezdice ali več. Okoliška ponudba omogoča ogled dostopnih popestritev, npr. znamenitosti, degustacije vina v lokalnih vinarnah, oglede ribiških vasi ter seveda kulinarični oddih v avtohtonih in dostopnih grških tavernah. V muzejih ni poskrbljeno le za dostopnost osebam na invalidskem vozičku, marsikateri vsebuje tudi prilagoditve za druge skupine oseb z oviranostmi, na primer napise v Braillovi pisavi ter taktilne pripomočke.

Turistična ponudba je res bogata in pestra, a vas bo od vsega vseeno gotovo najbolj očarala čudovita, kristalno čista voda v vseh odtenkih modre in smaragdno zelene. Hkrati pa boste na plažah zaradi ustreznih prilagoditev deležni udobja in brezskrbnosti, ki sta bistvo dobrega dopusta.

Grčija ponuja veliko znamenitosti
Otok Santorini je znan po svojih belo-modrih stavbah. Vir: Pixabay.

Grčija: kako sta urejeni dostopnost in prilagojenost plaž?

Na veliki večini plaž vas bo pričakal sistem Seatrac, ki je pravzaprav vrsta bazensko-plažnega tračnega dvigala. Gre za preprost sistem, ki vas na tračnici s pomočjo sedeža na ravni, večinoma peščeni ali prodnati plaži, zapelje naravnost v morje na primerno globino.

Sistem se upravlja samostojno in enostavno, je zelo kvaliteten in povsem varen, hkrati pa zagotavlja popolno inkluzijo oseb z gibalnimi ovirami. Načeloma se upravlja samostojno s pomočjo daljinca, lahko pa tega upravlja tudi druga oseba ali reševalec iz vode na posamezni plaži. Daljinski upravljalnik je možno rezervirati ali dostaviti tudi vnaprej v vašo nastanitev. Načeloma se celotno gibanje do morja in nazaj ter varnostna urgentna prekinitev postopka upravljajo zgolj z dvema gumboma.

Sistem je popolnoma brezplačen za uporabo in omogoča enostavno presedanje z vozička na stol. Ima oporo za noge in roke ter zaščito za trup na eni strani. Na koncu poti vas v morju pričakajo tudi oprijemala, s katerimi se lahko povsem samostojno iz stola prestavite v morsko globino. Te vam pomagajo tudi ob povratku nazaj na stol. Na začetku poti vas čaka tudi gumb za tuš, s katerim se lahko na hitro očistite soli.

Stol se na tračnici premika s hitrostjo 0.15 metra na sekundo, ki je določena z varnostnimi standardi. Predhodno lahko na spletni strani preverite tudi, ali sistem res deluje, je morda v popravilu, ali zaradi konca sezone ni več/ še nameščen. Obenem je na spletni strani o vsaki plaži tudi informacija, kako je na njej poskrbljeno za drugo prilagojeno infrastrukturo – parkirišče, namenjeno invalidu, prilagojene sanitarije, garderobo, tuš in podobno. Ogledate si lahko tudi fotografije urejenosti posamezne plaže ter ocene drugih uporabnikov.

Pomembno

Tračna pot mora biti očiščena in brez nepredvidenih ovir, okončine pa na oporah na stolu. V primeru zelo vzvalovanega morja ali drugih vremenskih posebnosti (npr. neviht) se uporaba sistema Seatrack za večjo varnost uporabnika odsvetuje. V vsakem primeru se priporoča, da sistem najprej preizkusite v praksi še pred svojo uporabo in stol preprosto zapeljete v morje in nazaj prazen.

V kolikor sistem na licu mesta ne bi deloval, lahko kontaktirate tudi telefonsko službo za hitro pomoč in popravilo.

Grčija: Seatrac sistem
Seatrac sistem omogoča lažji dostop do morja. Vir: https://seatrac.gr/en/.

Katere plaže so dostopne?

Kot rečeno, je zgolj po Grčiji dostopnih plaž kar 170, največ na območju celinske Grčije in na Peloponezu, vendar jih najdete tudi na grških otokih. Ogledate si jih lahko tudi na interaktivnem zemljevidu. Hkrati sistem Seatrac najdete tudi drugod po Evropi.

Naj izpostavimo nekatere najbolj prilagojene, najlepše urejene in najbolje ocenjene grške plaže:

Agios Vasileios Agia Galini

Plaža se nahaja na grškem otoku Kreti, uporabniki so jo ocenili z oceno 4,5. Vsebuje invalidsko parkirišče, sistem Seatrac za enostaven vstop v morje, prilagojene sanitarije in garderobo, senčnike, namenjene osebam z oviranostmi ter tuš brez ovir.

Avlaki KDEM

Plaža se nahaja na vzhodnem delu Atike in je od Aten oddaljena 40 minut vožnje. Uporabniki so jo ocenili z najvišjo oceno – 5 zvezdic. Vsebuje invalidsko parkirišče, sistem Seatrac za enostaven vstop v morje, prilagojene sanitarije in garderobo, senčnike, namenjene osebam z oviranostmi ter tuš brez ovir.

Dirfys Messapion Politika

Plaža se nahaja na otoku Evbeja v centralni Grčiji, uporabniki so jo ocenili z oceno 5, vsebuje pa invalidsko parkirišče, sistem Seatrac za enostaven vstop v morje, prilagojene sanitarije in garderobo, senčnike, namenjene osebam z oviranostmi ter tuš brez ovir.

Glyfada

Glyfada leži na Atiki, je od Aten oddaljena 20 minut vožnje in vsebuje kar dve s Seatracom prilagojeni plaži. Plaži Glyfada Akti B in nova Glyfada Akti B sta zelo priljubljeni, sistem Seatrac je tam uporabilo že več kot 8000 oviranih uporabnikov, obenem pa se nahajata le nekaj metrov druga od druge. Obe plaži so uporabniki ocenili z oceno 5, vsebujeta pa invalidsko parkirišče, sistem Seatrac za enostaven vstop v morje, prilagojene sanitarije in garderobo, senčnike, namenjene osebam z oviranostmi ter tuš brez ovir.

Ilida Agia Marina

Plaža se nahaja na zahodni strani Peloponeza, uporabniki so jo ocenili z oceno 5, vsebuje pa invalidsko parkirišče, sistem Seatrac za enostaven vstop v morje, prilagojene sanitarije in garderobo, senčnike, namenjene osebam z oviranostmi ter tuš brez ovir.

Samos Karlovasi

Plaža Karlovasi se nahaja na severni strani otoka Samos v Egejskem morju. Uporabniki so jo ocenili z oceno 5, vsebuje pa invalidsko parkirišče, sistem Seatrac za enostaven vstop v morje, prilagojene sanitarije in garderobo, senčnike, namenjene osebam z oviranostmi ter tuš brez ovir.

Thassos Limanaki Limena

Plaža se nahaja na otoku Thassos na severu Grčije, uporabniki so jo ocenili z oceno 5. Vsebuje invalidsko parkirišče, sistem Seatrac za enostaven vstop v morje, prilagojene sanitarije in garderobo, senčnike, namenjene osebam z oviranostmi ter tuš brez ovir.

Oglejte si še druge dostopne plaže, ki so prilagojene gibalno oviranim. Hkrati vas vabimo, da se nam na turizem@brezovir.si ter na 070 686 067 oglasite tudi ob želji za ureditev rezervacije dopustovanja v Grčiji.

Nazaj