The Postojna Cave – NEDOKONČANO - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Dostopna gostinska ponudba

Prilagojene sanitarije

Dodatna dostopna ponudba

Dostopne sprehajalne poti

Postojnska jama
Vir: Postojnska jama d.d.

The Cave with a disabled-friendly certificate.

The main attraction of the Postojna Cave Park is the bearer of its name – the Postojna Cave. It was discovered in 1818 by Luka Čeč, “an illuminator” who, while working and tending to the cave illumination ahead of the high-profile visit by Emperor Franz I climbed the rocks above a makeshift bridge and disappeared. We know today that the Postojna Cave started forming approximately 3 million years ago in 70-million-year-old limestone. Estimated to be around 150,000 years old, the oldest known stalagmite in the tourist area is the 16 meters high Nebotičnik (Skyscraper), but more than half-a-million-year-old stalactites are found in the area not accessible for tourists.

The Postojna Cave is partly adapted for visitors in wheelchairs. The park and cave entrance are accessible, but the cave is only accessible in the area run by the train. Therefore, you’ll only be able to see approximately a quarter of the cave and several beautiful stalactites along the way. The tracks were laid in 1872, making the Postojna Cave the world’s first stalactite cave to have running trains. The occasion for the ambitious plans was the royal visit by Franz Joseph and Elisabeth in the mid-19th century. The recently renovated train will take you on a 3.7 km long journey on the world’s only two-track railway. Magnificent chandeliers made from Murano glass hanging from the ceiling will further contribute the fairy-tale atmosphere.

Pomembno

Predhodne najave obiska niso potrebne. Zaposleni so na voljo za morebitno pomoč osebam na invalidskih vozičkih, vendar zaradi velikega števila obiskovalcev ne morejo vedno zagotavljati takojšnje fizične pomoči pri morebitnem dviganju in potiskanju vozička, v vsakem primeru pa je obisk jame mogoč le v spremstvu spremljevalca.

V kolikor se odločite za vmesni sestop in samostojni ogled, je potrebno vedeti, da je pešpot dolga malo več kot kilometer, vmes je strma klančina, ki je dolga okoli 200 m in se vzpne za 40 m s približno enakim naknadnim spustom. Zato se priporoča, da je spremljevalec močnejša oseba. Obema, osebi z oviranostjo in spremljevalcu, se prizna 50% popust na vstopnico. Vstopnice s popustom je možno kupiti samo na licu mesta, ne po spletu, priporoča se, da ste na blagajni pol ure pred ogledom.

Dostopno parkiriščeNa parkirišče, namenjeno invalidom, vas usmerja že tabla na cesti. Iz parkirišča se usmerite levo, kjer je rampa, ki zapira dostavno pot.  Po njej se lahko povzpnete do prodajalne vstopnic.
Dostopen vhodVhod v prodajalno vstopnic je dostopen, pult v njej pa je visok. Pot do vhoda v jamo je dostopna, jama je oddaljena cca 200 m. Pri vhodu v jamo vas pričaka zelo prijazno osebje, ki vas pospremi do vlakca.
Dostop z invalidskim vozičkom je možen na dva načina. Na novi vlakec je mogoč brez prestavljanja in se nanj invalidna oseba preprosto zapelje. Druga možnost je s predhodnim vlakcem, na katerega se lahko presedete (ročni voziček, širina 60 cm). Pri tem vam pomaga osebje, možen je sestop s samostojnim ogledom dela jame (z močnim spremljevalcem). Po končani vožnji se iz jame spustite po klančini.
Prilagojene sanitarijeDostopna in prilagojena stranišča so v sosednjem lokalu. Ključ dobite pri osebju. Še eno stranišče za invalide se nahaja pri vhodu v jamo, vendar to ni opremljeno z oprijemali.
Dostopna kavarna ali restavracijaPri vhodu v jamo je restavracija Jamski dvorec, ki je povsem dostopna. Prav tako je z dvigalom v Hotelu Jama dostopna še restavracija Čarobni vrt.
Dodatna dostopna ponudbaRazstava Expo jama kras in vivarij, oba sta dostopna osebam z gibalnimi ovirami. Predjamski grad osebam z gibalnimi ovirami v notranjosti žal ni dostopen.
Dostopne sprehajalne potiNa zadnji četrtini jame ogled poteka po dostopni, a mestoma zahtevnejši sprehajalni poti. Pot po jami je iz nedrsečega betona, brez stopnic in z le eno višjo klančino. Zaradi te je obvezna pomoč močnega spremljevalca. Dolga je približno 200 m in ima na dveh mestih vzpon ter spust za približno 40 m.

ZA VEČ INFORMACIJ

Kako do nas

Dodatna ponudba

Največja razstava o krasu in Postojnski jami na svetu.

Obiščite bogato interaktivno razstavo Expo jama kras, ki vas bo vodila skozi izjemne dogodke in splet naključij, ki so v režiji narave ustvarili ta podzemni čudež. Največja razstava o krasu in Postojnski jami na svetu vam na sodoben način prikaže nastajanje podzemnih kraških pojavov in razkrije zgodovino jame. S prestižnim priznanjem Sejalec nagrajena razstava Expo jama kras je namenjena vsem, ki vas zanima podroben pogled v kraški svet, ki tvori in obdaja Postojnsko jamo, ter širša zgodovinska in družbena ozadja, ki so pripeljala do tega, da je Postojnska jama najbolj znana turistična jama na svetu. O njej je bilo posnetih tudi veliko dokumentarnih filmov.

Posebna pozornost je namenjena najmlajšim, ki jih skozi razstavo interaktivno vodita človeška ribica in hrošč drobnovratnik, preizkusijo pa se lahko tudi v vožnji čisto pravega jamskega vlakca. V sklopu razstave Expo jama kras si brezplačno lahko ogledate še dve dodatni razstavi: Življenje v milijardah let in Metulji sveta. V mesecu decembru si lahko v magično osvetljenih dvoranah že tradicionalno ogledate tudi njihove Žive jaslice.