Brezplačni javni prevozi za invalide v Sloveniji - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Brezplačni javni prevozi za invalide v Sloveniji

brezplačni javni prevozi
Novi vlaki omogočajo enostavnejši vstop in izstop tudi gibalno oviranim osebam. Vir: Slovenske železnice.

Gibalno in senzorno ovirani imajo na voljo brezplačne javne prevoze na območju celotne Slovenije. Pregledali smo, kako poteka vožnja z vlakom in mestnimi avtobusi, ter poiskali kontaktne številke za naročilo brezplačne vožnje z električnimi minibusi, ki jih danes najdemo že v številnih slovenskih mestih.

Brezplačni javni prevozi z vlakom

Po Sloveniji lahko brezposelni invalidi in spremljevalci oseb na invalidskih vozičkih z vlakom potujejo brezplačno. Brezplačno vozovnico prejmejo na prodajnih mestih, za potovanja po tujini pa veljajo določila splošne mednarodne tarife za prevoz potnikov. Z ustreznimi dvigali za dostop do vlakov so opremljene železniške postaje Ljubljana, Celje, Maribor in Koper, drugače pa potnikom pri dostopanju do peronov in vlakov pomaga železniško osebje. Na Slovenskih železnicah morajo zato invalidi vnaprej najaviti svoje potovanje z vlakom. O potovanju jih obvestite najmanj 48 ur prej, in sicer ob delavnikih od 8. do 16. ure jih lahko pokličete na telefonsko številko 01 291 33 91.

Brezplačni mestni avtobusni prevozi

Za invalide, ki nimajo sklenjenega delovnega razmerja, in tudi starejše so brezplačni avtobusni prevozi po nekaterih slovenskih mestih: v Ljubljani, Mariboru, Celju, Jesenicah, Kranju, Kopru, Krškem, Novem mestu in Velenju. Pravico do brezplačne vožnje z avtobusom lahko uveljavljate z rdečo kartico IJPP (integrirani javni potniški promet). Upravičenci, ki doslej še niso uveljavljali pravice do brezplačne vozovnice za območje Slovenije, lahko na enem od prodajnih mest oddajo vlogo. Cena nakupa rdeče IJPP kartice sicer znaša tri evre. Vse informacije glede oddaje vloge oziroma izdaje subvencionirane vozovnice za brezplačen prevoz lahko pridobite na brezplačni telefonski številki 080 4577.

Po središču Ljubljane se lahko brezplačno peljete s Kavalirjem. Vir: Zavod Brez ovir.

Prevozi z električnimi minibusi po slovenskih mestih

V številnih slovenskih mestih je prebivalcem po mestnih središčih na voljo brezplačna vožnja z električnimi minibusi, ki so prilagojeni prevozu starejših in gibalno oviranih oseb, vanje je mogoče naložiti tudi invalidski oz. otroški voziček. Za brezplačno vožnjo enostavno pokličete voznike minibusov po telefonu, uporabniki pa lahko z dvigom roke minibus ustavijo tudi kar med vožnjo.

V Ljubljani je trenutno 6 vozil, poimenovanih Kavalir, ki vozijo po starem mestnem jedru. Za naročilo vožnje s Kavalirjem pokličite na 031 666 331 ali 031 666 332 ali 041 504 400.

V Mariboru si brezplačno vožnjo z minibusom, ki nosi ime Maister, naročite s klicem na telefonsko številko 030 700 035.

Za prevoze po mestnem jedru imajo lepo poskrbljeno tudi v Novem mestu, kjer vozi električni minibus Leon – za prevoz pokličite na številko 031 663 067.

V Kranju so brezplačni prevoz na klic poimenovali Kranvaj. Potnik lahko vnaprej naroči ali rezervira prevoz na klic na javno dostopni številki mobilnega telefona 031 383 700.

V Izoli sta letos prvič zapeljala 2 nova električna minibusa, ki občanom in obiskovalcem nudita brezplačen prevoz po mestu. Vožnjo s Kurjerci, kot sta poimenovani novi vozili, dobite na telefonski številki 030 333 566.

V Kopru imajo 3 električna vozila za brezplačen prevoz. Vir: Tomaž Primožič, Mestna občina Koper.

V Kopru imajo prav tako 3 električna vozila za brezplačen prevoz, imenovana Kurjerca, ki jih naročite na številki 051 488 000.

Na območju širšega mestnega središča Škofje Loke sta prebivalcem na voljo 2 minibusa z imenom Jurij in Agata; prevoz z njima si zagotovite s klicem na telefonsko številko 051 444 760.

Tudi v Grosupljem po novem po mestu vozi električni minibus Zapeljivec, ki je namenjen predvsem gibalno in senzorno oviranim. Za brezplačno vožnjo pokličite 070 777 830.

Invalidske organizacije nudijo prevoze svojim članom

Nekatere invalidske organizacije svojim članom ponujajo možnost prevoza s prilagojenimi vozili. Prevozi se izvajajo na podlagi razporeda, ki ga vodi društvo. Razporedi pa se oblikujejo na podlagi potrebe in želje uporabnika ter aktivnosti, ki jih organizira društvo ali zveza. Nekatere organizacije nudijo prevoze s prilagojenimi kombiji tudi invalidom, ki niso njihovi člani.

Nazaj