Arboretum Volčji Potok - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Dostopne sprehajalne poti

Prilagojene sanitarije

Dostopna gostinska ponudba

Dodatna dostopna ponudba

Tulipani cvetijo
Vir: Zavod Brez ovir.

Kulturni in naravni spomenik.

Arboretum Volčji potok sodi med najpomembnejšo vrtno arhitekturno dediščino v Sloveniji, zato je bil leta 1999 z odlokom v Uradnem listu Republike Slovenije razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. Park ima zaradi kulturnih, zgodovinskih, krajinskih in vrtno arhitekturnih lastnosti poseben pomen za Republiko Slovenijo.

Na ozemlju nekdanjega grajskega kompleksa se je ohranila parkovna zasnova, ki v prepoznavno celoto med seboj združuje ohranjene grajske prvine, po tematskih sklopih urejene različne vrste rastlinja, vodne motive, naravno krajinsko okolje in panoramske poglede na bližnjo okolico (grič Homec s cerkvijo na vrhu, Kamniške Alpe). Zaradi velike raznolikosti rastlinskega materiala, zbranega v parku, je pomemben tudi v biotskem in genetskem pogledu. V zelo razsežnem parku si je moč ogledati različne stvari. Od jezera z velikimi ribami do stalne razstave replik dinozavrov, kitov in delfinov na prostem. Ob poteh so tudi klopce, ki so idealne za krajši počitek v mirnem in zelenem okolju.

Dostopno parkiriščePred vhodom v Arboretum je invalidnim posameznikom na voljo eno označeno parkirno mesto.
Dostopen vhodDo vhoda pelje asfaltirana pot, okolica je deloma tlakovana s primernimi ploščami. Odkar je bil Arboretum prenovljen, je bolj dostopna tudi blagajna, vendar vam pri nakupu še vedno lahko pomagajo tudi zaposleni. Pri blagajni so tudi ločena vratca za osebe z različnimi vozički.
Dostopne sprehajalne potiKo vstopimo v Arboretum, asfaltne poti zamenjajo makadamske. Nekatere poti so zelo dobro utrjene, spet druge nekoliko manj, zato bodo imeli tisti, ki uporabljajo voziček na ročni pogon, občasno nekoliko težav. Pomoč spremljevalca je v Arboretumu dobrodošla, predvsem, če si želite ogledati višje ležeče dele parka.
Arboretum nudi tudi dostopen električni vlakec, ki vsebuje klančino in prostor za dva invalidska vozička.
Prilagojene sanitarijeSplošno invalidsko stranišče se nahaja na začetku kompleksa, na levi strani od objekta z blagajno in trgovino. Tam je tudi previjalnica, namenjena družinam. Še eno invalidsko stranišče pa se nahaja pri upravni stavbi Arboretuma, na sredini ogleda parka. Vhod v WC je tu prilagojen s klančino.
Dostopna kavarna ali restavracijaOkrepčevalnica pred arboretumom je dostopna preko klančine, znotraj parka pa je še nekaj manjših gostinskih obratov, ki so praviloma dostopni – kavarna pri upravni stavbi je lepo dostopna, višje ležeča, označena, kavarna pa le s pomočjo močnejšega spremljevalca. Del določene ponudbe je nekoliko sezonsko omejen (sladoledna točka v bližini igral).
Dodatna dostopna ponudbaNudijo izposojo invalidskega vozička.
V bližini upravne stavbe na sredini parka, kjer se nahajajo dodatna stranišča, si lahko ogledate tudi razne občasne razstave. Praviloma se vse nahaja v pritličju in je v celoti dostopno. Arboretum ima tudi dve trgovini. Ena je manjša in vsebuje pretežno spominke, druga pa je vrtni center s cvetličarno. Medtem ko je cvetličarna na določenih delih zelo ozka, so vsi ostali deli povsem dostopni. V parku je tudi več igral za otroke, skozi celo leto prirejajo tudi razne dogodke.

Sorodna ponudba

Terme Snovik

Terme Snovik

Domžale-Kamnik

Celoten opis
Gostilna Repnik

Gostilna Repnik

Domžale-Kamnik

Celoten opis