21. Festival nevladnih organizacij LUPA v Ljubljani - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

21. Festival nevladnih organizacij LUPA v Ljubljani

festival lupa
Janja Skvarča in Alenka Kos iz Zavoda Brez ovir. Vir: Laura Resnik

V središču Ljubljane je v četrtek, 14. septembra 2023, potekal 21. Festival nevladnih organizacij LUPA, na katerem se je predstavilo več kot 120 nevladnih organizacij, tudi ekipa iz Zavoda Brez ovir. Festival, ki je potekal na Prešernovem trgu, Tromostovju in Stritarjevi ulici, je namenjen osveščanju širše javnosti o delu različnih zavodov in društev.

Med sodelujočimi nevladnimi organizacijami smo bili tudi predstavniki Zavoda Brez ovir, ki smo na festivalu predstavili našo celotno ponudbo storitev za osebe z oviranostmi. Obiskovalcem naše stojnice smo podajali informacije o osebni asistenci, dostopnem turizmu ter načinih za izboljšanje dostopnosti zgradb in storitev za gibalno ovirane ljudi.

Poleg informativnih stojnic so organizatorji festivala (CNVOS) pripravili tudi zanimiv spremljevalni program na dveh lokacijah. Na Prešernovem trgu so pripravili oder, na katerem so nastopale različne glasbene, plesne in gledališke skupine. Na drugi lokaciji, in sicer v kavarni Pritličje na Mestnem trgu, pa so potekala različna svetovanja in okrogle mize.

lupa
Festival je obiskalo veliko število ljudi. Vir: Laura Resnik

Predavanje o dostopnosti objektov

Ekipa iz Zavoda Brez ovir je izvedla še posebej aktualno predavanje o dostopnosti objektov in storitev za osebe z različnimi oviranostmi. Na predavanju sta dva strokovnjaka za dostopnost iz zavoda udeležencem podala vse potrebne informacije glede možnosti za izboljšanje dostopa in prilagoditev tako novejših zgradb kot tudi starejših objektov.

Janja Skvarča iz Zavoda Brez ovir je poudarila: »Decembra leta 2025 je po Zakonu o izenačevanju možnosti invalidov zadnji rok za izvedbo prilagoditev vseh javnih objektov in storitev različnim skupinam oseb z oviranostmi. Pri tem naj izpostavimo, da je za določene prilagoditve objektov potrebnih tudi več mesecev časa, če gre za zahtevnejše gradbene posege, zato priporočamo, da se pristojni že prej lotijo zagotavljanja dostopnosti.«

Pero Maksimović iz Zavoda Brez ovir je razložil: »V našem zavodu nudimo več vrst pripomočkov, s katerimi pomagamo izboljšati dostopnost objektov oz. različnih lokacij. Pri tem pomagamo našim strankam že v začetni fazi, kar pomeni, da delamo tudi analize dostopnosti – identificiramo ovire, pripravimo načrte za spremembe in uvedbe teh izboljšav. Veliko večino teh izboljšav lahko tudi sami izvedemo. V našem programu pripomočkov nudimo rešitve za gibalno ovirane osebe, rešitve za gluhe in naglušne ter slepe in slabovidne.«

predavanje
Predavanje o dostopnosti sta izvedla Janja Skvarča in Pero Maksimović. Vir: Laura Resnik

Pripomočki, ki jih pri nas lahko dobijo tako posamezniki kot organizacije, obsegajo zelo širok spekter; od taktilnih oznak za slepe in slabovidne, namenjenih tako za zunanjo uporabo na javnih površinah, kot so pločniki in območja za pešce, do taktilnih oznak za notranje prostore v javnih objektih, kot so šole, muzeji in turistične nastanitve. Nudimo tudi slušne zanke za gluhe in naglušne oz. osebe, ki uporabljajo slušne aparate. Namenjene so usmerjanju teh oseb in podajanju informacij, zato jih nameščamo v hotele, recepcije, info pisarne, turistične točke idr.

»Za gibalno ovirane pa so najboljša rešitev stopnišča dvigala, tako dvigala s stoli kot tudi ploščadi za prevoz invalidskih vozičkov. Dostop lahko zagotovimo tudi s klančinami. V tem trenutku imamo še posebej veliko povpraševanja po stopniščnih dvigalih, s katerimi rešujemo težave dostopa gibalno oviranih oseb. Zanje se odločajo tako zasebni uporabniki, ki jih izberejo za lastne potrebe v stanovanjskih hišah ali večstanovanjskih objektih, kot tudi v javnih objektih, kjer vgradnja standardnega dvigala ni možna,« opaža Maksimović.

Več pestrega festivalskega dogajanja pa si oglejte v naši fotogaleriji.

Nazaj