Z letalom in invalidskim vozičkom iz Brnika - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Dostopna gostinska ponudba

Prilagojene sanitarije

Dodatna dostopna ponudba

Potovanje na velike razdalje brez ovir.

Potovanje z letalom je povsem dostopno tudi za uporabnike invalidskih vozičkov, podajamo pa nekaj koristnih informacij.

Že ob nakupu letalske vozovnice preko spleta označite, da ste potnik z gibalnimi ovirami. Nadalje se prikaže okno, v katerem označite, kakšno pomoč potrebujete pri vstopu oz. izstopu iz letala:

  • WCHR (Wheelchair Ramp) – Potnik potrebuje invalidski voziček za premagovanje daljših razdalj, vstop v letalo preko stopnic lahko potnik opravi sam.
  • WCHS (Wheelchair Steps) – Potnik lahko sam prehodi krajše razdalje, vendar potrebuje pomoč pri vzpenjanju po stopnicah letala.
  • WCHC (Wheelchair Carry) – Potnik potrebuje popolno pomoč druge osebe pri gibanju oz. se ne more sam premikati, običajno ima s seboj tudi svoj invalidski voziček. Načeloma velja, da za potovanje z letalom potrebuje spremljevalca.

Potem so tukaj še obvezni podatki o vozičku: označite ali je ta ročni ali električni, pri električnem morate vpisati še, kakšne ima baterije, koliko je težek in kakšna je njegova višina, ko zložite naslon (podatek najdete v navodilih za uporabo vozička). Nakup vozovnice je s tem opravljen, hkrati pa so o vaših potrebah obveščeni tudi letalski prevoznik in osebje na letališču. Voziček se pelje brezplačno.

Pri prihodu na letališče imajo večja letališča označeno točko, kjer se lahko registrirajo invalidni posamezniki – označeno z invalidskim znakom. Pri manjših letališčih se to opravi kar pri check-in-u, kjer oddaš prtljago. Pa brez skrbi – letališko osebje se z osebami na invalidskih vozičkih srečuje vsakodnevno, zato ti prijazno posreduje  vse potrebne informacije.

Na letališču Jožeta Pučnika je zbirna točka za posameznike, ki potrebujejo pomoč, ali njihovo zdravstveno stanje zahteva pomoč, pri pultu informacij v odhodni avli potniškega terminala in je označena s piktogramom (C1) nad okencem.

Pri električnih vozičkih je pomembno, da pred poletom izklopite električno napajanje vozička. To najenostavneje opravite s posebnim ključkom Air safe plug, ki ga vstavite tja, kjer se voziček polni. Izposodite si ga lahko tudi v našem Zavodu Brez ovir. Druga, nekoliko bolj komplicirana, možnost je, da elektriko izključite na samem motorju. V tem primeru predlagamo, da to preizkusite najprej doma.

Manjša letališča imajo dvižno ploščad za vstop na letalo. Na večjih letališčih vas odpeljejo na letalo s posebnim vozilom z dvižno ploščadjo. Za prevoz na samem letalu, od vstopnih vrat do sedeža, ki je za invalidne osebe običajno na sredini, vas premestijo in odpeljejo s posebnim vozičkom. Tudi na letalski sedež vas premesti osebje.

Po opravljeni registraciji vam osebje pove, ali se morate iz svojega vozička presesti na letališkega in oni odpeljejo vaš voziček k prtljagi, ali pa greste lahko s svojim vozičkom do letala. Povejo vam tudi, kje počakate in vam dodelijo spremljevalca, ki vas spremlja vso pot do vkrcanja v letalo.

Ne pozabite preveriti, kako boste lahko iz letališča prišli do mesta oziroma vaše končne destinacije.

Vsa večja mesta nudijo prilagojen prevoz, informacije o tem pa dobite na spletnih straneh letališč. ​Sedaj pa le pogumno na pot – razdalje niso več omejitev. Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana bo prijazno letališko osebje poskrbelo za vas.

Dostopno parkiriščeLetališče Jožeta Pučnika ima ogromno parkirišče, ki je dostopno tudi gibalno oviranim. Ko se z glavne ceste pripeljete na letališče, zavijete levo in peljete mimo terminala proti parkirni hiši. Na vhodnih rampah so označeni zeleni gumbi, na katere lahko pritisnete za pomoč. Uslužbenki ali uslužbencu, ki se bo oglasil, sporočite, kakšno pomoč potrebujete. V parkirni hiši so za vas rezervirana  brezplačna parkirna mesta, ki so vidno označena in v neposredni bližini dvigal in izhoda iz parkirne hiše: etaža 1A – parkirno mesto št. 17, 18, 20 in 21 (ob dvigalu), ter etaža 2A – parkirno mesto št. 19 in 20 (ob dvigalu). Omogočajo tudi, da avto proti plačilu za določeno število dni pustite na posebnem delu parkirišča.
Dostopen vhodOdhodni in prihodni terminal se nahaja nasproti parkirne hiše in je dostopen tudi z invalidskim vozičkom. Že ob izhodu iz parkirne hiše sta na levi strani na stebru označena smer in mesto, kjer se oglasite ob vstopu v terminal. Oglasite se na okencu C1, ki se nahaja na levi strani takoj po vhodu v terminal. Letališko osebje vam bo pomagalo. Dostop z invalidskim vozičkom je mogoč do vseh prostorov v potniškem terminalu, razen do poslovnega salona, kamor vam bo pomagalo letališko osebje.
Dodatna dostopna ponudbaLetališko osebje vam nudi pomoč od prihoda na letališče do vstopa v letalo, oz. do namestitve na sedežu v letalu. Spremljalo vas bo od začetka, pomagalo pri opravljanju formalnosti, kakor tudi pri samem vstopu v letalo, kjer vas bo predalo kabinskemu osebju letalskega prevoznika. Tudi ob prihodu letala vam nudijo pomoč. Pogoj je, da ob rezervaciji in na odhodnem letališču sporočite podatke o pomoči, ki jo potrebujete. Prav tako priporočajo, da se oglasite kabinskemu osebju na letalu, s tem vam lahko zagotovijo pomoč. Od kabinskega osebja vas prevzamejo, pomagajo pri izstopu iz letala, pri opravljanju formalnosti, pri prevzemu prtljage in izhodu iz terminala. Če ste potnik v transferju oz. nadaljujete let, vam pomagajo ob izstopu in ponovnem vstopu v letalo, kakor tudi pri opravljanju vseh ostalih potrebnih formalnosti.

Dodatna ponudba

Nakupi v zadnjem hipu in popestritev čakanja.

Letališče ni le kraj srečanj pred ali po letu, je tudi središče potovalnih izkušenj. Na Letališču Jožeta Pučnika lahko kupite darilo v zadnjem hipu, zamenjate denar ali pa prijetno poklepetate s prijateljem. Na letališču boste našli različne trgovine in Duty free prodajalno, restavracije in bare, čakalnico poslovnega salona, zagotavljajo pa celo dežurnega zdravnika.

Sorodna ponudba