Youth hostel Ars Viva: več kot le hostel - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Prilagojena kopalnica

Dostopna gostinska ponudba

Dodatna dostopna ponudba

Iz vaške domačije v dostopni mladinski hostel.

Youth oziroma mladinski hostel Ars Viva se nahaja na domačiji Žnidaršič v občini Loška dolina, natančneje v vasi Podcerkev. Tu je kot sad trdega dela, vztrajnosti ter dobre volje nastala domačija, ki se je v dobrem stoletju razvila v pravi kulturni center na podeželju. Nekoč je kmetijo sestavljala »bajta« z majhnim delom njive, kasneje pa je prerasla v večje zemljišče, veliko približno 36 hektarov. »Pri Lužarjevih«, kot se je nekdaj reklo po domače, se je vedno živelo skromno. Lužarjev ata – Janez Žnidaršič – je imel dva sina, Ivana in Justina, ter hčerko Ano, domačo kmetijo pa je prevzel sin Justin. Nekdanji lastnik, Janez, je bil obenem tudi znan kontrabantar (na Notranjskem je to tihotapec čez nekdanjo mejo v Italijo), ki je tihotapil konje čez takratno jugoslovansko–italijansko mejo. Zbirališče konj je bilo prav v Lužarjevi štali, kjer se danes nahaja galerija.

Leta 1996 je kmetijo prevzel invalid tetraplegik, Benjamin Žnidaršič, ki se je kot pesnik, pisatelj, slikar in dolgoletni kulturni delavec leta 2009 odločil iz kmetije narediti kulturni center.

Dostopno parkiriščeParkirišče je makadamsko, ni posebej označenih parkirnih prostorov za invalide, tako da lahko parkirate, kjer želite.
Dostopen vhodVhod v hostel je popolnoma dostopen.
Dostopna sobaHostel je zasnovan kot invalidom prijazen, zato so vse sobe prilagojene, izjema sta dve sobi, ki sta v mansardnih prostorih, dostop do njiju je po stopnicah. Na razpolago so dvoposteljne in večposteljne sobe. Poleg naštetih sob hostel nudi tudi družinski apartma, dostop do njega je prilagojen in se nahaja nekaj 10 m od samega hostla.
Prilagojena kopalnicaSobe so opremljene s prilagojenimi kopalnicami, vendar so bile ob našem zadnjem obisku še brez sedežev v tuš kabinah.
Invalidsko stranišče se nahaja tudi v pritličju hostla, vendar je wc tudi tu brez oprijemal. Prav tako je še eno invalidsko stranišče v prostoru, kjer se odvijajo najemi dogodkov.
Dostopna kavarna ali restavracijaTudi restavracija v Ars Vivi je popolnoma dostopna s pomočjo dvigala. Izhod na teraso je brez stopnice.
Dodatna dostopna ponudbaJahanje konj, vožnja z lojtrnikom, kolesarjenje in izposoja specialnih koles triciklov ali ročnih koles za invalide, prostor za najem, tečaji in delavnice, galerija itd.

Dodatna ponudba

Kulturni center z neizmerno bogatim dostopnim spremljevalnim programom.

Poleg nastanitev hostel ponuja različne aktivnosti tako v naravi kot tudi v samem hostlu. Izbirate lahko med jahanjem konj, vožnjo z lojtrnikom, kolesarjenjem po okoliških vaseh, raznovrstnimi delavnicami, izobraževalnimi, kuharskimi ter plesnimi tečaji in še in še. Na posestvu pa se nahaja tudi velik prostor za praznovanje posebnih dogodkov v obsegu do 200 ljudi. V prostoru je na razpolago tudi invalidsko stranišče. V zavodu sodelujejo številni strokovnjaki za različna področja: invalidi, umetniki, založniki, strokovnjaki za umetnostno zgodovino in kulturno dediščino, socialno delo, varstvo okolja, načrtovanje in vodenje, gledališče, itd. Z razstavami, muzejskimi aktivnostmi, izobraževalnimi delavnicami invalidov, mladih, kmetov in drugih spodbujajo ohranjanje kulturne dediščine, opozarjajo na zgodovinske značilnosti področja Furlanije – Julijske krajine v Italiji, Notranjsko-kraške regije v Sloveniji in Gorskem kotarju na Hrvaškem ter skozi neformalen način spodbujajo zdrav način življenja, pri tem pa se želijo naučiti in spomniti tudi vseh pozabljenih ročnih spretnosti.