V Kopru na žalni ploščadi smo položili kovinske taktilne oznake - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

V Kopru na žalni ploščadi smo položili kovinske taktilne oznake

kovinske taktilne oznake
Taktilne oznake so izdelane iz inoxa. Vir: Gregor Gerbec.

Mestna občina Koper je v sodelovanju z Zavodom Brez ovir prenovila dotrajano žalno ploščad na mestnem pokopališču Škocjan, ki je zdaj uporabnikom prijaznejša in dostopnejša. V okviru prenovitvenih del smo na žalni ploščadi pred mrliško vežico položili kovinske taktilne oznake.

V prvi fazi prenove žalne ploščadi na koprskem pokopališču Škocjan je izvajalec gradbenih del, podjetje Grafist, poravnal površino ploščadi, presadil drevesa in postavil temelje za nadaljnjo ureditev. Pri tem so poskrbeli tudi za odstranitev obstoječih arhitekturnih ovir, saj so prej gibalno oviranim onemogočale dostop. Po ureditvi prehodov in povezovalnih poti je ekipa iz Zavoda Brez ovir območje opremila s taktilnimi oznakami iz inoxa, ki bodo tudi slepim ter slabovidnim osebam omogočile samostojno gibanje in dostop na pokopališče.

taktilni vodilni sistem
Na žalni ploščadi je zdaj urejen talni taktilni vodilni sistem. Vir: Gregor Gerbec.

Kovinske taktilne oznake so izredno kakovostne

Pred začetkom montažnih del smo najprej pripravili strateški načrt umestitve taktilnih oznak na območje, ki upošteva različne potrebe uporabnikov z motnjami vida in vse zakonske zahteve. Talni taktilni vodilni sistem je namreč treba načrtovati s poglobljenim premislekom, da je na koncu zares uporaben, zato v pripravo ustreznega načrta vedno vključimo tudi našo specializirano ekipo arhitektov.

Koprska mestna občina je za ureditev žalne ploščadi izbrala kovinske taktilne oznake, izdelane iz inoxa, to je nerjaveče jeklo. Kovinske talne oznake so estetsko izredno dovršena izbira, saj so videti elegantne; obenem pa so tudi izredno trpežne in odporne na različne vremenske razmere. Gre za najkakovostnejše taktilne oznake na trgu, ki imajo na vrhu hrapavo površino, zaradi katere niso drseče. Vgradnja taktilnih oznak je bila izvedena z zatiči v predhodno izvrtane luknje, brez uporabe dodatnih lepil. Tla s kovinskimi oznakami pa se zdaj lahko čistijo tudi strojno, ker so mehansko dobro odporna.

Več fotografij prenovljene žalne ploščadi na pokopališču v Kopru si oglejte v naši fotogaleriji.

Ureditev dostopnosti nam zaupajte tudi vi

Mestna občina Koper je letos poleti na prenovljenem kopališču Žusterna z našo pomočjo namestila tudi bazensko dvigalo, ki vsem gibalno oviranim osebam omogoča varen in enostaven vstop v morje. Novo dvigalo za gibalno ovirane je možno najti na pomolu ob olimpijskem bazenu in je prvo tovrstno dvigalo na slovenski obali. Za lažji dostop do plaže je zraven nameščena tudi premična klančina, ki smo jo poleg dvigala koprski občini priskrbeli v Zavodu Brez ovir.

Ali tudi vi nameravate prenavljati ali graditi okolje, ki bo dostopno vsem – tudi ljudem z različnimi oviranostmi? Oglejte si ponudbo pripomočkov Zavoda Brez ovir: bazenska dvigala, osebna dvigala in platforme, klančine, evakuacijsko opremo, hojice ter stole za gibalno ovirane. Pri nas najdete tudi različne taktilne oznake za slepe in slabovidne, s katerimi lahko opremite vse javne površine, javne zgradbe in večstanovanjske objekte. Pomagamo pa vam tudi pri načrtovanju in izvedbi montažnih del. Za več informacij nas kontaktirajte na 01 620 84 03 oz. preko elektronske pošte komerciala@brezovir.si.

Nazaj