S katamaranom v Benetke - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Prilagojene sanitarije

Dostopna gostinska ponudba

S katamaranom v Benetke. Vir: Top Line.

Benetke: zgodovinsko mesto

Benetke so eno najlepših mest na svetu in tudi eno najbolj zapletenih. Mesto je razdeljeno na 116 otokov, ki jih deli preko 300 kanalov in povezuje 240 mostov, da ne omenjamo na tisoče stopnic. Zato ni čudno, da mnogi gibalno ovirani turisti Benetke preprosto črtajo iz seznama dostopnih destinacij. Kar je škoda, saj je mesto dostopno tudi z invalidskim vozičkom, hojco ali berglami, če veste, kaj lahko pričakujete in v skladu s tem načrtujete svoj izlet.

Skupaj z našim partnerjem, agencijo Top Line iz Portoroža, smo pripravili dostopno različico njihovega enodnevnega programa S katamaranom v Benetke. V njihovi ponudbi so ladje, ki so dostopne tudi gibalno oviranim.

Dostopnost katamaranov

Na carinskem pomolu pristanišča v Piranu vas bo pričakala prijazna posadka ladje ter vas pospremila na krov.

Prednost pri vkrcanju in dostopGibalno ovirane osebe imajo pri dostopu na ladjo prednost pred ostalimi potniki.  Dostopanje na plovilo se zagotavlja s pomočjo asistence članov posadke plovila. Posadka vedno nudi pomoč, da osebe z zmanjšano mobilnostjo prednostno in varno pridejo do svojega sedeža oziroma osebe, ki uporabljajo invalidski voziček, pridejo do svojega prostora. Ob višjem vodostaju morja je vkrcanje z električnim vozičkom na katamaran oteženo, zaradi strmega naklona klančine.
Prostor za invalidske vozičkeNa ladji bo prijazno osebje poskrbelo, da boste prišli do svojega sedeža oziroma z invalidskimi vozički do svojega prostora. Dva prostora za invalidska vozičke na ladji sta fiksna in omogočata, da oseba na vozičku potuje v smeri vožnje ter varno sedi skupaj z ostalimi potniki. Invalidski voziček se z ustreznimi sponami za pričvrstitev pritrdi na podlago.
SedežiSedeži z naslonjali za roke so prostorni in primerni za varno in udobno sedenje.
Prilagojene sanitarijeNa ladji so prilagojene sanitarije, ki omogočajo dovolj gibanja, vendar ob straniščnem delu nimajo oprijemala.

Od pristanišča San Basilio do Trga sv. Marka

Od pristanišča San Basilio v Benetkah, kjer ladja pristane, do Trga sv. Marka se lahko odpravite:

  • z javnim vodnim avtobusom vaporettom – primerno za osebe z invalidskim vozičkom. Cena vozovnice za osebe na invalidskih vozičkih je 1,5 EUR/osebo (namesto 9,5 EUR/osebo), spremljevalec ali asistent ima vožnjo brezplačno;
  • peš z vodnikom – ni dostopno z invalidskim vozičkom (okoli 40 min hoje);
  • z urejenim skupinskim prevozom z ladjico – ni dostopno z invalidskim vozičkom; primerno za osebe, ki lahko premagajo vsaj nekaj stopnic (doplačilo 20,00 € na odraslo osebo).

Samostojni ogledi

Če želite, se lahko ob prihodu na Trg sv. Marka srečate z ostalimi potniki in vodniki, ki vam bodo na kratko pokazali glavne znamenitosti. Preostanek dneva do povratka imate prosto za samostojne oglede.  Na trgu sta dostopna tako Bazilika sv. Marka kot Doževa palača (razen zaporov). V vse javne muzeje imajo invalidne osebe ob predložitvi ustreznega dokazila brezplačen vstop, prav tako tudi njihov spremljevalec oziroma asistent.

Če si želite ogledati Most vzdihljajev ob Riva degli Schiavoni, ne boste imeli težav, saj so vsi mostovi na promenadi ob morju opremljeni s klančinami.

Povsem dostopne so tudi ulice okoli trga, seveda, če odštejemo gnečo turistov, ki je v Benetkah kar stalnica. Če se vam bo zdelo, da sami ne boste obvladali labirinta beneških ulic, vam je na voljo turistični informacijski center Citypass Venecia Unica. Tega najdete v podhodu Ala Napoleonica in tam vam bodo z veseljem pomagali s svojimi nasveti.

V okrožju Marciana, kamor spada Trg sveta Marka, ima ob sončnih dnevih večina restavracij odprte terase, ki so dostopne, za vas pa smo našli nekaj restavracij, ki imajo dostopne tudi notranje prostore.

Ko so mestne oblasti razmišljale o javnih sanitarijah, te so sicer plačljive, niso pozabile na dostopne sanitarije za gibalno ovirane, za katere je uporaba brezplačna.

Benetke brez ovir

Benetke so v zadnjih letih naredile pomembne korake k cilju, da postanejo dostopne vsem. Tako imenovane »Poti brez ovir« je oblikoval Urad za odpravo arhitekturnih ovir občine Benetke, tudi po zaslugi sodelovanja oseb z omejeno mobilnostjo, ki dejansko živijo v mestu, in njihovih družin, ki so želele svoje vsakdanje življenjske izkušnje deliti z obiskovalci.

Izlet S katamaranom v Benetke je opremljen z dobrimi informacijami, poznavanjem mesta ter ovir, s katerimi se lahko srečate, tako da se boste lažje odpravili na odkrivanje lepot tega edinstvenega mesta.

ZA VEČ INFORMACIJ

Kako do nas

Urnik in ceniki

Cene enodnevnih izletov v Benetke iz Pirana 2023

29.4.-18.6.19.6.-10.9.11.9.-30.9.
Odrasli85,00 EUR 95,00 EUR85,00 EUR
Cena velja za odraslo osebo v določenem terminu.

Cena vključuje: plovbo s katamaranom Piran – Benetke – Piran, 1 kos ročne prtljage na osebo. Gibalno ovirani ob rezervaciji prejmejo zemljevid z dostopnimi potmi in znamenitostmi v okolici Trga sv. Marka.

POPUSTI za otroke: otroci do dopolnjenih 14 let 50%, otroci do dopolnjenih 6 let BREZPLAČNO.

Urnik

Ladja pluje iz Pirana v Benetke vsako soboto od 29.4. 2023 do 30. 9. 2023.

Odhod iz Pirana ob 08:15Prihod v Benetke ob 11:15
Odhod iz Benetk ob 17:00Vrnitev v Piran ob 20:00

Potniki morajo biti 60 minut pred odhodom na pomolu/v pristanišču. Prijava potnikov se zaključi 20 minut pred odhodom.

Informacije in rezervacije

Za rezervacije in informacije o dostopnosti posameznih znamenitosti, lokacij dostopnih restavracij, dostopnosti prevozov in javnih sanitarij nas pokličite na 01 620 84 04, 070 686 067 ali nam pišite na turizem@brezovir.si.