Uveljavite pravico do pomoči pri nakupu vinjete - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Uveljavite pravico do pomoči pri nakupu vinjete

letne vinjete
Letna 2B vinjeta. Vir: www.dcstore.si

Invalidi in invalidske organizacije, ki imajo v lasti vozilo cestninskega razreda 2B, lahko uveljavljajo pravico do pomoči pri nakupu letne vinjete. Osebam z oviranostjo je tako povrnjenih 50 % vrednosti nakupa celoletne vinjete.  

V cestninski razred 2B spadajo vozila do 3.500 kg največje dovoljene mase, katerih višina nad prvo osjo je presegala 1,30 m. Cena letne vinjete za vozila cestninskega razreda 2B znaša 235 evrov, zato se je s pomočjo v višini 117,5 evrov pri nakupu vinjete zmanjšala dodatna finančna obremenitev proračunov invalidov. S prejeto finančno pomočjo so invalidi, ki za svoje osebne potrebe uporabljajo vozilo, ki se uvršča v cestninski razred 2B, izenačeni z drugimi uporabniki, ki za svoje potrebe uporabljajo klasična osebna vozila, za katera znaša cena letne vinjete 117,5 evrov.

pomoč pri nakupu letne vinjete
Cena tedenske, mesečne in letne 2B vinjete. Vir: DARS

E-vinjeta

Najprej kupite letno e-vinjeto v digitalni obliki. E-vinjeta je vezana na registrsko označbo vozila. Družba za avtoceste Republike Slovenije (DARS) opozarja na previdnost pri nakupu e-vinjete, saj je pomembno, da kupec vnese pravilo državo registracije in registrsko označbo vozila, izbere pravilen cestninski razred vozila in vnese pravilen začetek veljavnosti e-vinjete za vozilo, za katerega kupuje digitalno vinjeto. Po nakupu e-vinjete boste prejeli potrdilo o njenem nakupu, ki ga hranite do poteka njene veljavnosti, saj lahko služi kot dokazilo o pridobitvi e-vinjete.

Oddajte vlogo

Vlogo za uveljavitev pravice do pomoči pri nakupu vinjete najdete na tej povezavi. Oddate jo lahko elektronsko, po pošti ali osebno. Pri oddaji vloge potrebujete tudi kopijo računa oz. potrdilo za nakup vinjete, ki ga priložite zraven izpolnjene vloge. Vlogo oddate na centru za socialno delo, na območju katerega imate prijavljeno stalno prebivališče.

letne vinjete
Uveljavite pravico do pomoči pri nakupu vinjete. Vir: DARS

Gibalno ovirana oseba lahko enkrat na šest let uveljavlja tudi plačilo stroškov prilagoditve vozila. Zakon o izenačevanju možnosti invalidov (ZIMI) namreč predpisuje sofinanciranje prilagoditve vozila gibalno oviranim osebam, ki lahko vozilo upravljajo sami, ter invalidom, ki sami sicer ne upravljajo vozila, je pa prilagoditev nujno potrebna za vstop invalida v vozilo in varno vožnjo. Vse o postopku pridobitve sofinanciranja prilagoditve vozila si preberite v našem prispevku.

Oglejte si tudi, kako pridobiti parkirno karto za invalide, da boste vozilo lahko parkirali na parkirnem mestu za invalide.

V AMZS centru varne vožnje na Vranskem se lahko vozniki invalidi udeležijo treninga varne vožnje s prilagojenim avtomobilom. Več informacij o tem najdete na tej povezavi.

Nazaj