SUP Čatež: supanje na invalidskem vozičku - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Med rekreacijo in sprostitvijo.

SUP Čatež je vsekakor nekaj novega v športu gibalno oviranih. Deske za supanje so posebej za ta šport oblikovane deske. To niso stare deske za deskanje na vodi, pa tudi ne predimenzionirani longboardi. To so velike, plovne, a za svojo velikost neverjetno okretne in odzivne deske. Načeloma so daljše od 3 metrov, lahko tudi več kot 4 metre, z oblazinjenim zgornjim delom in konkavnim trupom, navadno imajo na spodnji strani repa enega ali tri smernike za usmerjanje. Med seboj se razlikujejo po dolžini, volumnu in namenu uporabe, saj jih lahko vozimo na mirnih vodah, na manjših ali velikih valovih, po ozkih rekah ali širokem oceanu.

SUP Čatež na mirni lokaciji v obrobju zaliva reke Krke izvaja supanje, primerno za uporabnike invalidskih vozičkov. Edini dve stvari, ki sta težje dostopni, sta sam teren pred vzponom na sup (travnik) in dejstvo, da invalidskega stranišča ni v bližnji okolici. Najbližje prilagojeno invalidsko stranišče je žal šele na najbližji bencinski črpalki. 

​Predpriprava na supanje je priprava osebe na invalidskem vozičku. Z vozičkom vred vam na desko pomaga vaditelj supanja Jernej Agrež. Deska za invalide je večja in stabilnejša kot navadna. Povezani ste še na drugo desko, na kateri stoji Jernej. Na sami deski ste zaščiteni s pritrjenimi lesenimi palicami, ki so okoli vas postavljene v kvadrat, tako da se voziček nikakor ne more premakniti. Najbolj pomembna pa je stabilnost na deski: ob poskusu zanihanja deske se invalidski voziček niti ne premakne, ker sta dve deski privezani skupaj. Na eni deski je teža invalidne osebe, na drugi pa Jernejeva. Trdna je kot splav na vodi.

Jerneju lahko pri veslanju pomagate tudi sami, če pa tega ne želite, pa vesla sam. Supanje na Krki je namenjeno vsem invalidom, tako gibalno oviranim kot osebam z drugimi oviranostmi. Pogumnejšim to predstavlja možnost odlične rekreacije na vodi, ostalim pa terapijo sprostitve.

Dostopno parkiriščeParkirišče je na travniku ob bregu Krke in ni posebej označeno.
Dostopen vhodPot poteka po travniku in deloma pesku, ki pa je zbit. Na desko, ki je primerno zaustavljena na kopnem, vam pomaga vaditelj supanja. Na sami deski ste zaščiteni s pritrjenimi lesenimi palicami, ki so okoli vas postavljene v kvadrat, tako da se voziček nikakor ne more premakniti.
Prilagojene sanitarijeNajbližje prilagojeno invalidsko stranišče je žal šele na najbližji bencinski črpalki. 

Dodatna ponudba

Od začetnikov do bolj drznih posameznikov.

Preizkusite lahko kar 3 različice supanja:
– supanje z Jernejem (kjer mu pomagate veslati),
– samostojno supanje na dveh deskah,
– samostojno supanje, kjer ste sami na popolnoma svoji deski. Kljub temu, da se morda na prvi pogled zdi strašljivo, je tudi ta oblika za vse invalide z dobrim ravnotežjem popolnoma varna, saj je deska stabilna.