Slušne zanke na Ljubljanskem gradu in v TIC Ljubljana - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Slušne zanke na Ljubljanskem gradu in v TIC Ljubljana

slušne zanke
Slušne zanke smo namestili v TIC Ljubljana, ki se nahaja ob Tromostovju. Vir: Zavod Brez ovir

Na Ljubljanskem gradu in v prostorih Turistično informacijskega centra (TIC) Ljubljana je terenska ekipa Zavoda Brez ovir namestila prenosne slušne zanke. Te zagotavljajo jasno komunikacijo za naglušne osebe, ki imajo slušni aparat.

Večina držav sveta mora izpolnjevati obveznosti, ki jih določa zakonodaja o invalidnosti. Tudi v Sloveniji mora biti po Zakonu o izenačevanju možnosti invalidov (ZIMI) do konca leta 2025 omogočen dostop do informacij, storitev in objektov vsem ljudem, ne glede na njihovo oviranost. Zato morajo institucije vzpostaviti razpoložljive sisteme, ki ljudem z izgubo sluha omogočajo dostop do dobrih informacij. Tega se zavedajo tudi na Ljubljanskem gradu in v TIC Ljubljana, kjer so svoje prostore opremili s slušnimi zankami.

Mobilne slušne zanke so brezžični sistemi za dostopnost, vodene oglede, simultano prevajanje ali prenos zvoka na srednje razdalje. Ta paleta izdelkov ponuja široko paleto uporabe v smislu pomožnega poslušanja, na primer za vodene oglede muzejev, za stadione, amfiteatre, gledališča, kinematografe, avditorije idr. Zvok se s pomočjo slušne zanke brezžično prenese do slušnega aparata osebe, ki ga bo lahko slišala, ne da bi jo motil hrup iz okolice.

vzpenjača
Slušna zanka je tudi na Krekovem trgu, kjer je vzpenjača na Ljubljanski grad. Vir: Zavod Brez ovir

Elegantne slušne zanke: mobilni sistemi eLoop

Za spodbujanje dostopnosti francosko podjetje Opus Technologies distribuira brezžične UHF sisteme. Ta rešitev deluje z radijsko povezavo od oddajnika (OP-10STX) do sprejemnika (OP-10R). Oddajnik sprejme zvok, ki se pretvori v elektromagnetni signal proti anteni. Zato lahko ta signal zazna ena ali več drugih anten. Uporaba komunikacijskih sredstev tako omogoča vsem ljudem s sprejemno napravo, kot so slušalke, zaznavanje oddanega zvoka. Za ljudi, ki so opremljeni s slušnimi aparati, zanka za ovratnik (TR-IL) omogoča prenos zvoka do svojih naprav.

Sistem eLoop je najnovejša generacija prenosnega zančnega ojačevalnika za naglušne podjetja Opus Technologies. Popolnoma je primeren za integracijo v različna okolja, kot so recepcije, banke, pošte, informacijski centri, letališča, pisarne … Slušna zanka eLoop ima vgrajeno mikrofonsko kapsulo, ojačevalnik, zanko in polnilno ionsko litijevo baterijo 18650 z napetostjo 3,7 V.

ljubljanski grad
Slušna zanka na Ljubljanskem gradu. Vir: Zavod Brez ovir

V različici eLoop+ ima komplet zraven priloženo še slušalko – za ljudi, ki nimajo slušnega aparata. Za zagotavljanje kvalitativnega zvočnega vira je na voljo tudi mikrofon OP-M80 z gosjim vratom. Sistem eLoop je bil razvit s strogimi in rigoroznimi specifikacijami v skladu z normo IEC 60118-4. Prenosna naprava ne potrebuje posebne montaže in jo lahko preprosto premaknete na drugo delovno mesto, kadar jo potrebujete.

V Zavodu Brez ovir smo specializirani za oglede objektov po celi Sloveniji in izboljšanje dostopnosti z različnimi ukrepi. Naša ekipa strokovnjakov vam svetuje glede prilagoditev bivalnih ali poslovnih prostorov, tako da bodo dostopni različnim skupinam invalidov. Med našimi pripomočki najdete tudi različne mobilne in fiksne slušne zanke za osebe z motnjami sluha. Za več informacij nas pokličite na telefonsko številko 01 620 84 03 – ali pa nam pošljite sporočilo na komerciala@brezovir.si.

Več fotografij si oglejte v naši fotogaleriji:

Nazaj