Slovenski planinski muzej - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Prilagojene sanitarije

Dodatna dostopna ponudba

Slovenski planinski muzej

Najboljši slovanski muzej.

Slovenski planinski muzej predstavlja ohranjeno slovensko planinsko dediščino, njegov temelj pa je nekdanja Triglavska muzejska zbirka. V muzejskih vitrinah, ki so večinoma na zelo dostopni višini, je razstavljenih več kot 400 od skupno okrog 5000 predmetov. Pohvali se lahko tudi svojo različico sobe pobega – med drugim npr. Pobeg v bivak, 3D očali ter zgovornim hologramom Jakoba Aljaža.

Za svoje delovanje so v Slovenskem planinskem muzeju prejeli že več nagrad in priznanj, med drugim pa so leta 2017 prejeli prestižno nagrado Živa award – za najboljši slovanski muzej. Nagrajenca vsako leto izberejo med muzeji iz trinajstih slovanskih držav na območju z okoli 250 mio prebivalci.

Dostopno parkiriščePred muzejem je večje parkirišče, na katerem v bližini vhoda najdete tudi dve označeni invalidski parkirišči.
Dostopen vhodVhod je povsem dostopen, saj vse teče v ravnini, vhodna vrata pa so steklena drsna z avtomatskim odpiranjem. Tudi nadaljnji prostori so v ravnini in brez ovir, v nadstropja pa vodi ožje dvigalo. Njegova svetla širina je 78 cm.
Prilagojene sanitarijeInvalidsko stranišče se nahaja v pritličju muzeja. Na obeh straneh ima oprijemalo, zraven je tudi tuš ročka, umivalnik je podvozen.
Dodatna dostopna ponudbaMuzej nudi stalne in občasne razstave in je opremljen s trgovino s spominki, ki je večinoma dostopna. Proti doplačilu nudijo izposojo 3D očal, s katerimi lahko v virtualni resničnosti izkusite zimski vzpon na Triglav, spust z njega z zipline-om, spust v brezno ter se “sprehodite” po množici visokogorskih vrhov. Mlajšim, težkim do 120 kg, nudijo tudi možnost vpona na zipline vrvi. V njihovi dvorani si lahko ogledate unikaten hologram Jakoba Aljaža, v muzeju pa se nahaja tudi Turistično informacijski center Mojstrana.
Dostopne sprehajalne potiPred muzejem je zunanje razstavišče, in sicer razstava panojskega tipa ter poustvarjen bivak z zakloniščem. Oba sta težje dostopna, saj se nahajata na travniku, višji del dela z bivakom poteka po poustvarjeni skalni poti, panojska razstava pa ima pot urejeno po produ in lesenih deskah.

Dodatna ponudba

Spremljevalna ponudba z veliko dodano vrednostjo.

Dodana vrednost muzeja so 3D očala, ki z navidezno resničnostjo vsem zainteresiranim omogočijo zimski vzpon na Triglav, spust s Triglava z zipline-om, spust v brezno sistema Migovec ter obiske 30-ih različnih visokogorskih vrhov. Za gibalno ovirane obiskovalce je to možnost za ogled sicer njim najbolj nedostopnega sveta. Mlajšim, tudi gibalno oviranim (teže do 120 kg), omogočajo tudi vpenjanje v posebne zipline vrvi.

Sorodna ponudba

Nordijski center Planica

Nordijski center Planica

Kranjska Gora z okolico

Celoten opis
Hotel Dom Planica

Hotel Dom Planica

Kranjska Gora z okolico

Celoten opis
Hotel Špik

Hotel Špik

Kranjska Gora z okolico

Celoten opis