Sejem socialnega podjetništva v Ljubljani - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Sejem socialnega podjetništva v Ljubljani

sejem socialnega podjetništva
Župan Zoran Janković ter Alja Brinovec in Janja Skvarča iz Zavoda Brez ovir. Vir: Laura Resnik.

V petek, 26. maja 2023, je v središču Ljubljane na Stritarjevi ulici potekal sejem socialnega podjetništva, ki se ga je udeležila tudi ekipa iz Zavoda Brez ovir. Zabavno in sproščeno dogajanje je razveselilo tako obiskovalce kot mimoidoče, saj so na sejmu svoje izdelke in storitve predstavila različna socialna podjetja.

Sejem socialnega podjetništva je v okviru projekta sPOINT – Socialno POdjetniška INformacijska Točka – organizirala Regionalna razvojna agencija ljubljanske urbane regije (RRA LUR). Sejem je namenjen promociji izdelkov in storitev socialnih podjetij ter predstavitvi primerov dobrih praks socialnega podjetništva v Zahodni Sloveniji. Dogodek sta sofinancirala Republika Slovenija, natančneje Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Mestna občina Ljubljana je organizatorjem omogočila, da je dogodek potekal na prostem in v središču mesta. Sejem je otvoril Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, ki je socialnim podjetjem izrazil svojo podporo. Na sejmu so namreč sodelovala registrirana socialna podjetja, v katerih na prvo mesto postavljajo družbeno odgovornost in skrb za dobrobit vseh ljudi. Edinstvene izdelke in zanimive dejavnosti socialnih podjetij so obiskovalci odlično sprejeli, na dogodku pa so potekale tudi delavnice za otroke in starejše, lutkovna predstava in vadbe s kineziologom.

sejem
Našo stojnico je obiskal tudi Emir Okanović, podpredsednik Zveze Sonček. Vir: Laura Resnik.

Sejem socialnega podjetništva spodbuja družbeno odgovorna podjetja

Zbrane obiskovalce sejma je najprej nagovorila mag. Lilijana Madjar, direktorica RRA LUR, ki je poudarila pomen promocije socialnega podjetništva: »Na sejmu lahko vidimo 14 socialnih podjetij iz zahodne kohezijske regije; največ (10) jih je iz naše Osrednjeslovenske regije in potem sta še po dve podjetji iz Gorenjske in Goriške. Ker se povezujemo tudi na način, da združujemo sredstva, smo zato povabili k sodelovanju tudi Razvojni svet kohezijske regije, ki sodeluje v projektu Skupščine evropskih regij, imenovanem YOUTHopia.«

Direktor Regionalne razvojne agencije Gorenjske (BSC Kranj) Rok Šimenc je izpostavil družbeno odgovornost, ki je v ospredju delovanja socialnih podjetij: »Ključ do uspeha je, da si med seboj ne konkuriramo, ampak povezujemo. Še pomembnejše pa je to, da poskušamo pomagati socialnim podjetjem pri umestitvi na trg. Prav ta dogodek je temu namenjen, zaradi tega sem zelo vesel, da smo se zbrali v Ljubljani, kjer je največja frekvenca ljudi, in upam, da bodo spoznali vse izdelke in storitve, ki jih socialna podjetja ponujajo.«  

Dr. Jernej Štromajer iz Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport se je zahvalil vsem, ki so se odločili za socialno podjetništvo: »S tem ste se odločili, da na drugačen način participirate v tržni ekonomiji, na bolj družbeno in socialno odgovoren način, ki ima močnejše družbene učinke. Naše ministrstvo se tega zaveda, zato bomo v prihodnosti še več poudarka dali ravno podpori socialne ekonomije.« Po njegovih besedah je glavna prednost tovrstne oblike podjetništva, da ima drugačen odnos tako do človeka kot do izkoriščanja narave, kar je prava pot za prihodnost naše družbe.

Več fotografij z dogodka si oglejte v naši fotogaleriji:

Nazaj