Pust širokih ust: pustovanja 2023 po Sloveniji - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Pust širokih ust: pustovanja po Sloveniji

Pustovanja 2023: kurent
Pustovanja si težko predstavljamo brez kurenta. Vir: Visit Ptuj.

Pust ima v Sloveniji dolgo in živopisano zgodovino ter tradicijo. Vsako leto ga obeležujemo v sedmem tednu pred veliko nočjo, hkrati pa se pustovanja ne odvijajo le na pustno soboto, nedeljo in v torek, temveč v večjih krajih potekajo tudi v dneh in včasih celo tednih pred njima. Svoj krog običajno sklene na pustno sredo – pepelnico, ko se zgodi tudi pustni pogreb.

Pustovanja

Med pustnimi karnevali je najbolj znano kurentovanje na Ptuju, vendar pa pustne povorke potekajo tudi drugje po Sloveniji. V Prekmurju se lahko udeležite Borovega gostüvanja, v Cerknem vas pričakajo Laufarji, na Primorskem Škoromati, drugod pa pustni dogodki, kjer boste srečali maske vseh vrst, skoraj gotovo pa tudi najbolj znanega med njimi – kurenta.

Pustovanja po Sloveniji

Ptuj

Kurentovanje na Ptuju se bo tudi letos tradicionalno začelo s kurentovim skokom, osrednji program pa se bo odvijal med 11. in 21. februarjem. Med bolj atraktivnimi bo zagotovo etno povorka, ki bo potekala na ptujskih ulicah in trgih v soboto, 18. 2., od 11. ure dalje. Celoten program pa si lahko ogledate na njihovi uradni spletni strani.

Izsek preteklega pustovanja
Del preteklega pustovanja na Ptuju. Vir: Marko Pigac, Kurentovanje.net.

Cerkno

Laufarija je tradicionalna pustna prireditev, ki jo v Cerknem običajno organizirajo prav vsako leto. Sprehod tradicionalnih lokalnih pustnih mask spremljajo tudi druge pustne maske in obilica zabave ob dobri glasbi. Številčna laufarska družina se bo sprehodila po ulicah v nedeljo, 19. 2., ob 14.30. Maske predstavljajo različne družbene skupine, hkrati pa vsako leto na humoren način opozarjajo tudi na aktualne družbene razmere. V torek, 21. 2., popoldne pa bo potekalo tradicionalno pustno sojenje, kjer bo pust po običajih spoznan za krivega in nato usmrčen.

Laufarija
Laufarija v Cerknem. Vir: www.laufarija-cerkno.si.

Ljubljana

Na prostem bo v soboto, 18. 2., potekal Zmajev festival, ki bo na ulice okrog Prešernovega in Kongresnega trga privabil mlado in staro. Na čelu povorke bo, kot pove že ime, zeleni zmaj, ki bo po ulicah popeljal več kot 10 ljubljanskih zamaskiranih vrtčevskih in osnovnošolskih skupin ter drugih mask. Dogajanje se bo pričelo na Novem trgu, nadaljevalo po Čevljarskem mostu do Mestne hiše in nadalje čez Tromostovje do Prešernovega trga ter se bo z veliko zabavo sklenilo na Kongresnem trgu.

V soboto, 18., in v nedeljo, 19. 2., se ob 16. uri odpravite še v Festivalno dvorano Ljubljana, kjer boste vstopili v deželo pravljičnih junakov. Pustna povorka s koncerti in otroško animacijo vas čaka tudi v trgovskem središču Citypark, pustno obarvani dogodki pa tudi na prizoriščih Orto bara, Metelkove, v Cvetličarni, Cirkusu in Rožni dolini, kjer bodo kraljevali predvsem študenti.

Zanimiva pustovanja bodo potekala tudi v Viru pri Domžalah, na Vrhniki, Termah Snovik, v Medvodah, Litiji, na Igu in v Velikih Laščah.

Zmajev karneval v Ljubljani
Zmajev karneval Ljubljana. Vir: Miha Fras, Visit Ljubljana.

Maribor

Tudi v našem drugem največjem mestu bo pestro, saj se bo v torek 21. 2., v samem središču odvijal tradicionalni ZePeeMov pust, ki ga organizira Zveza prijateljev mladine Maribor. Ob 10. uri bodo zarajali otroci, ob 15.30 pa se bo rajanje nadaljevalo z glasbenim tribute programom in disko pesmimi skupine Abba. Vsaka maska bo za udeležbo nagrajena tudi s slastnim pustnim krofom, najboljše maske pa bodo prejele dodatne nagrade.

Pustne maske v Mariboru
V Mariboru poteka ZePeeMov pust. Vir: Visit Maribor.

Koper

Tradicionalna istrska pustna povorka se bo odvila v soboto, 18. 2., ob 11. uri, in sicer vzdolž Ljubljanske ceste in Pristaniške ulice, pustno rajanje pa se bo zaključilo na Ukmarjevem trgu pri stavbi nekdanje Uprave za pomorstvo. Pustovanje se vrača po dveh epidemioloških letih, zato bo dogajanje gotovo vredno ogleda.

Pustovanje v Kopru
Istrska pustna povorka. Vir: Visit Koper.

Kranj

Večdnevno dogajanje bo v soboto, 18. 2., s Krančkovim karnevalom popestrilo tudi kranjske ulice. Dogodek se začne ob 10. uri na Glavnem trgu ob vodnjaku ter se konča okrog 14. ure.

Krančkov festival je del pustovanja v Kranju
Krančkov festival. Vir: Visit Kranj.

Murska Sobota

Na Grajski ploščadi v Mestnem parku si lahko v soboto, 18. 2., ob 10.00 ogledate otroško pustovanje. Poskrbljeno bo tudi za animacijo, rajanje, krofe in čaj ter balone. V okolici pa najdete še druge dogodke.

Pustovanje v Murski Soboti letak
Pustovanje v Murski Soboti bo prava poslastica za otroke. Vir: Visit Murska Sobota.

Cerknica

Dolgo pustno tradicijo ima tudi Cerknica, kjer bo od torka, 14. 2., potekalo Coprniško zmajevanje. V soboto, 18. 2., bo med drugim dopoldne potekala otroška maškarada, v nedeljo, 19. 2., veliki pustni karneval, v sredo, 22. 2., ob 16.00 uri pa bo program sklenjen s tradicionalnim pokopom pusta, ki je najstarejša prireditev v Cerknici. Oglejte si celoten program.

Pustovanje v Cerknici - maska
Del pustovanja v Cerknici je tudi tako imenovano žaganje babe. Vir: www.pust.si.

Celje

Tudi mestno središče našega tretjega največjega mesta bodo prevzele maske. Med 10.00 in 13.00 uro bo v soboto, 18. 2., poskrbljeno za pustno povorko in rajanje, zabavo ter nagrade. Še več o programu na uradni spletni strani.

Predstavnostna grafika Celjskega pusta
Celjski pust bo napolnil mestne ulice. Vir: Visit Celje.

Ribnica

Pustna sobota bo popestrila središče Ribnice, saj boste dopoldne lahko opazovali otroško povorko, nato sprevod pustnih mask, zvečer pa še rajanje z Mladimi gamsi. V neposredni bližini je tudi dostopni Rokodelski center Ribnica.

Letak pustovanja v Ribnici
Pestro dogajanje bo tudi v Ribnici. Vir: Turizem Ribnica.

Kostanjevica na Krki

Štiridnevno tradicionalno pustovanje, imenovano Šelmarija, bo potekalo v tako imenovanih dolenjskih Benetkah – na Kostanjevici na Krki. S salvo iz topa se bo v zgodnjih jutranjih urah udarno začela v nedeljo, 19. 2., povorka pa bo potekala po celotnem otoku. Sledilo bo še več zanimivih dogodkov, ki se bodo v sredo, 22. 2., sklenili s pogrebom kurenta. Priporočamo, da izlet združite še z obiskom bližnjega delno dostopnega nekdanjega samostana, kjer danes domuje Galerija Božidar Jakac. Vredno ogleda!

Šelmarija na Kostanjevici na Krki vsebuje tudi godbo
Šelmarija na Kostanjevici na Krki. Vir: www.selmarija.com.

Vabljeni k udeležbi katerega izmed pustnih dogodkov, saj so številni zunanji med njimi zaradi dogajanja na trgih lepo dostopni tudi osebam z gibalnimi ovirami. Hkrati pa bodo te živopisane pustne običaje tudi letos spremljali pustni plesi, sprevodi “maškar”, zabava in različne pustne dobrote.

Nazaj