Prilagojena e-kolesa za invalide v Rogaški Slatini - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Prilagojena e-kolesa za invalide v Rogaški Slatini

prilagojena e-kolesa
Transportno kolo prevaža osebo na invalidskem vozičku. Vir: Zavod Uvid.

V Rogaški Slatini so kupili 3 prilagojena e-kolesa nizozemskega proizvajalca Van Raam, ki velja za najkakovostnejšega izdelovalca posebnih koles za gibalno ovirane osebe. Vožnja s prilagojenimi električnimi kolesi bo po novem omogočena tudi tistim, ki te možnosti do sedaj niso imeli.

Gibalno ovirani ljudje so še vedno pogosto izključeni iz aktivnosti, kot je kolesarjenje, saj so prilagojena kolesa finančno težko dostopna, obenem pa tudi ni veliko ponudnikov tovrstnih koles. S pridobitvijo treh visokokakovostnih Van Raam koles bo kolesarjenje v Rogaški Slatini omogočeno vsem. Osebam z različnimi oviranostmi namreč želijo približati kolesarjenje kot obliko rekreativne aktivnosti na prostem.

kolesa za invalide
Tricikel in električni paralelni tandem za gibalno ovirane. Vir: Zavod Uvid.

V sklopu projekta “Vključevanje invalidov skozi kolesarjenje” je Občina Rogaška Slatina financirala nakup dveh prilagojenih e-koles, sredstva za nakup tretjega kolesa pa so zagotovili v Zavodu Uvid s pomočjo sredstev programa Erasmus+. Namero za nakup prilagojenih e-koles so že v februarju podpisali Občina Rogaška Slatina, Zavod Uvid, Javni zavod za turizem in kulturo Rogaška Slatina, ODI Zgornje Posotelje ter Društvo Sožitje Obsotelje in Kozjansko.

Prilagojena e-kolesa kmalu za izposojo

Gre za prilagojena kolesa svetovno znanega proizvajalca Van Raam, ki so jih z Nizozemske osebno pripeljali v Slovenijo, skupaj z e-kolesar.si. Električna kolesa so treh različnih vrst: tricikel, električni paralelni tandem in transportno kolo, ki je sposobno prevažati osebo na invalidskem vozičku. Namen projekta je približati kolesarjenje gibalno oviranim, tako da se utečene prakse kolesarjenja iz drugih evropskih držav pripeljejo v lokalno okolje.

Transportno kolo lahko namesto invalidskega prevaža tudi otroški voziček. Vir: Zavod Uvid.

Prilagojena e-kolesa si lahko najprej izposodijo lokalni deležniki, ki so bili vključeni v namero za nakup koles, v bližnji prihodnosti pa bo izposoja mogoča tudi za širšo javnost. Kolesarjenje za invalide želijo aktivirati na vstopni točki pri Bobrovem centru, kjer so kolesa shranjena. Izposojo koles ureja Zavod Uvid – za več informacij oz. rezervacijo koles (ko bo ta mogoča) jih lahko pokličete na telefonsko številko 070 535 012.

Kako poteka kolesarjenje s prilagojenimi kolesi, si oglejte v videoposnetku:

Nazaj