Pravice potnikov invalidov v letalskem prometu - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Pravice potnikov invalidov v letalskem prometu

Pravice potnikov invalidov
Že pri nakupu karte označite, kakšno vrsto oviranosti imate. Vir: Freepik.

Preverili smo pravice potnikov invalidov pri potovanju z letalom: na kaj vse morate biti pozorni pri načrtovanju poleta in kaj storiti, da bo vkrcavanje na letališču potekalo tekoče in brez zapletov. Osebe z različnimi oviranostmi imajo pri potovanju z letalom določene pravice, na primer pravico do brezplačne pomoči pri potovanju.

Potniki na invalidskih vozičkih in osebe z različnimi oviranostmi imajo na letališčih možnost asistence. Letališko osebje vam bo nudilo pomoč vse od prihoda na letališče do vstopa v letalo, ali do namestitve na sedežu v letalu, kjer vas bo predalo kabinskemu osebju letalskega prevoznika. Za brezplačno pomoč letališkega osebja zato že ob nakupu letalske karte izbranemu prevozniku oz. letalski družbi (ali potovalni agenciji) sporočite, kakšna je vaša omejitev oz. kakšno pomoč potrebujete. Zahtevek po pomoči je torej najbolje urediti takoj, ali najkasneje do 48 ur pred odhodom. Pri oddaji obrazca za nakup letalske karte morate označiti, da ste potnik z gibalno oviranostjo oz. kakšno vrsto oviranosti imate.

Označbe različnih skupin invalidov v letalskem prometu so:

WCHR (Wheelchair on Ramp) – potnik potrebuje invalidski voziček za prevoz do/od letala, po stopnicah pa gre lahko sam.

WCHS (Wheelchair on Steps) – potnik potrebuje voziček do/od letala, ne more sam po stopnicah, lahko pa pride do sedeža.

WCHC (Wheelchair on Cabin seat) – potnik potrebuje popolno pomoč druge osebe pri gibanju oz. se ne more sam premikati, običajno ima s seboj tudi svoj invalidski voziček. Za potovanje z letalom obvezno potrebuje spremljevalca.

BLND (Blind passenger) – potnik je slep ali slaboviden in potrebuje pomoč med potovanjem.

DEAF (Deaf passenger) – potnik je gluh ali delno slušno prizadet in potrebuje pomoč med potovanjem.

Invalidi v letalskem prometu
Potovanje z letalom je lahko prijetno doživetje. Vir: Freepik.

DPNA (Disabled passenger with intellectual or developmental disability needing assistance) – potnik s težavami pri učenju, z demenco, Alzheimerjevo boleznijo ali Downovim sindromom, ki potuje sam in potrebuje pomoč.

MEDA (Medical case) – drugi medicinski primeri, pri katerih je potreben spremljevalec, če tako odloči zdravnik. Spremljevalec mora biti star najmanj 18 let in usposobljen za nudenje prve pomoči. V vseh situacijah mora biti sposoben sam pomagati potniku. Če pa je le temu potrebna medicinska pomoč tudi med letom, je v spremstvu obvezen zdravstveni delavec.

BLND/DEAF – potnik je gluhonem, zato mora imeti pomoč med potovanjem.

MAAS/LANG – starejši potniki, ki prvič potujejo ter se ne znajdejo najbolje in ne govorijo tujih jezikov. Nudi se pomoč pri opravljanju vseh formalnostih na letališču do vstopa v letalo in izstopa iz letala, nošenju ročne prtljage in prevzemanju registrirane prtljage.

SVAN (Service Animals) – če imate treniranega psa pomočnika ali psa vodnika, ga lahko brezplačno vzamete s seboj na letalo v potniško kabino. Psi vodniki imajo poseben status pri prevozu z letali in avtobusi, prav tako jim je omogočeno bivanje v hotelskih sobah ter vstop v muzeje in galerije. Običajno morate letalskemu prevozniku priložiti določeno dokumentacijo, kot je potrdilo o šolanju psa, dokazilo o cepljenju in potrdilo veterinarja.

Pravice potnikov invalidov: prevoz invalidskih vozičkov

Pravila glede prevoza invalidskih vozičkov z letalom se med letalskimi družbami precej razlikujejo. Zato vam priporočamo, da pred poletom pri izbrani letalski družbi preverite, kakšna so pravila za prevoz invalidskih vozičkov. V vsakem primeru morate ob nakupu vozovnice izbranega prevoznika obvestiti o dimenziji in teži vozička, če ga nameravate vzeti s seboj. Če nimate svojega invalidskega vozička, vam na vašo željo voziček lahko priskrbijo na letališčih.

Prevoznika morate pred potovanjem obvestiti tudi o vrsti baterije, če uporabljate električni invalidski voziček, saj je treba nekatere baterije iz varnostnih razlogov pred nalaganjem v letalo odklopiti. Za vozičke z možnostjo izliva akumulatorske tekočine veljajo posebne omejitve. Ustrezno varnost električnih invalidskih vozičkov ali skuterjev za prevoz z letalom lahko zagotovite s posebnim priključkom: AirSafe plug, ki ga enostavno priključite v polnilno vtičnico vašega vozička. Baterijo boste na ta način blokirali, zato je med letenjem ne rabite odklopiti, pri čemer tudi ni potrebe, da voziček razstavite.

Nazaj