Potovalni dnevnik: dostopna BARCELONA - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Potovalni dnevnik: dostopna BARCELONA

barcelona
Osebna asistenta Urban in Matic ter uporabnik Gašper so odšli v Barcelono. Vir: osebni arhiv

Barcelona velja za ena izmed najbolj dostopnih evropskih destinacij, ki je obarvana z zgodovino, kulturo in res dobro kulinariko. Tako sva se dva osebna asistenta Urban in Matic ter uporabnik Gašper odločili, da se odpravimo na 5-dnevno potovanje in preverimo, ali je Barcelona res tako dostopna, kot se govori.

DAN 1

Letališče in Gašperjev prvi polet

Naš dan se je začel zelo zgodaj. Ob 3.00 smo se s kombijem odpravili na letališče v Trstu, saj smo imeli let že ob 7.00 zjutraj. Za sam postopek nakupa letalskih kart in vseh drugih specifikacij, ki so potrebne, če se na pot odpravi gibalno ovirana oseba, je poskrbela turistična pisarna Zavoda Brez ovir. Zaradi zahtev letalskih družb so bile izredno pomembne mere vozička ter dodatne opreme. Gašper namreč uporablja tudi respirator.

polet z letalom
Uporabnik Gašper in asistent Matic. Vir: osebni arhiv

Na letališču v Trstu je na voljo veliko število parkirnih mest, namenjenih invalidnim osebam. Prav tako je izjemno prilagojeno tudi samo letališče, ki je opremljeno z večjim številom gumbov z narisanim invalidskim vozičkom, s katerimi pokličete pomoč. Na letališču smo uporabili storitev asistence na letališču, ki nas je spremljala vse od prijave pa do sedeža na letalu. Sam let do Barcelone je trajal nekoliko manj kot 2 uri, potekal je brez večjih zapletov, posadka pa je bila izjemno ustrežljiva.

Pot od letališča do povsem dostopnega hotela

Za pot od letališča do hotela ni bilo povezav brez prestopanj, zato smo se najprej z avtobusom odpravili do centra mesta. Vozniku avtobusa smo povedali, da potrebujemo rampo, saj je v naši skupini tudi uporabnik invalidskega vozička, in z veseljem nam je priskočil na pomoč. Na zadnji postaji smo se izkrcali in se odpravili do metroja, ki nas je pripeljal do naše namestitve.

hotel
Hotel MICs Sant Jordi je sodoben in povsem dostopen invalidom. Vir: osebni arhiv

Dostopen hotel MICs Sant Jordi

Hotel MICs Sant Jordi se nahaja zelo blizu podzemne železnice. Sprejela nas je prijazna receptorka Eulalia, ki govori tekoče angleško in nam je z veseljem razkazala naš dvosobni apartma. Ta je vseboval električne postelje, kuhinjo z višjo postavitvijo, dnevno sobo ter popolnoma dostopno kopalnico. Turistična pisarna Zavoda Brez ovir pa je uredila tudi brezplačno uporabo pripomočkov, kot sta sobno dvigalo in kopalniški stolček.

Hotel prav tako nudi rehabilitacijski center s fizioterapevtom in brezplačno uporabo terapevtskega bazena z bazenskim dvigalom. Velika prednost hotela pa je tudi, da ob predhodni rezervaciji nudi 24-urno asistenco. Gašper je uporabil storitev jutranje nege, ki sta jo izvedli dve izjemno izkušeni osebni asistentki. Ker so v vseh apartmajih kuhinje, smo si nekaj obrokov pripravili kar sami, zajtrki pa so bili vključeni v paketno ponudbo in moramo reči, da so bili odlični!

hotel
Soba v dostopnem hotelu MICs Sant Jordi. Vir: osebni arhiv

Park Güell

Ker smo imeli zgodnji let, nam je popoldne ostalo kar nekaj časa za ogled znamenitosti. Karte za glavne znamenitosti so pogosto razprodane tedne v naprej, zato je za naš potek poti in nakup kart poskrbela kar turistična pisarna Zavoda Brez ovir. V kolikor pa se na pot odpravljate sami, vam svetujemo, da si preračunate, koliko časa potrebujete od nastanitve do znamenitosti, in karte kupite kar preko spleta nekaj tednov pred vašim potovanjem. Vse uradne znamenitosti imajo dostopne in prilagojene toalete.

Za prvi dan smo imeli planiran ogled mestnega parka Güell, ki ga je ustvaril znameniti španski arhitekt Antoni Gaudí. Čeprav se nahaja na hribu, je bilo Gašperju z njegovim električnem vozičkom precej enostavno raziskovati park. Za invalidske vozičke z ročnim upravljanjem pa bo park predstavljal malo večji izziv. Po celotnem parku boste našli uslužbence, ki vam bodo z veseljem priskočili na pomoč, če jo boste potrebovali. Sama barvitost parka in razgled na Barcelono, ki ga ponuja, nas je navdušil.

Park Güell je ustvaril znameniti španski arhitekt Antoni Gaudí. Vir: osebni arhiv

DAN 2

Sagrada Familia in druge Gaudijeve zgradbe

Drugi dan smo začeli z obiskom hotelskega terapevtskega bazena, ki smo ga brezplačno rezervirali za zasebno uporabo. Turistična pisarna Zavoda Brez ovir pa nam je rezervirala ogled simbola Barcelone, osupljive in mogočne Sagrade Familie. Do tja smo se odpravili kar z metrojem. Cerkev je z izjemo stolpov popolnoma dostopna. Po ogledu smo se odpravili na daljši sprehod do centra Barcelone, kjer smo si ogledali še druga dela arhitekta Gaudija, kot sta Casa Batllo in Casa Mila. Odločili smo se, da si hiš od znotraj ne ogledamo, a vseeno sporočamo, da sta obe dostopni.

Placa de las Cascades

Naslednja točka na našem seznamu je bil sprehod po Placa de las Cascades, ki je bil narejen leta 1992 v čast Olimpijskih iger. Pot do njega je nekoliko otežena, saj žal nima dostopne metro postaje, je pa dostopen z avtobusom. Na vrhu trga se nahaja muzej katalonske umetnosti, ki pa žal ni dostopen, saj do njega vodi veliko število stopnic. Dan smo zaključili s pijačo v enem izmed mnogih barov na plaži La Barceloneta. Sama promenada plaže je popolnoma dostopna, prav tako bari.

Sprehod po trgu Placa de las Cascades. Vir: osebni arhiv

DAN 3

Camp Nou

Gašper se je najbolj veselil tretji dan, in sicer zaradi obiska Camp Nou, ki je obvezna točka za vse nogometne navdušence. Stadion bo žal vse do leta 2026 v prenovi, a sam ogled kljub temu ne razočara. Naj povemo, da smo se v Camp Nou zadržali kar nekaj ur. Za ogled je na voljo muzejski del zgradbe, ki vsebuje ogromno 3D prikazov starega stadiona, projekcije novega stadiona, ikonične nogometaše, s katerimi se lahko tudi slikaš, in mnogo drugih zanimivosti. Celotna zgradba in toaletni prostori so popolnoma prilagojeni za gibalno ovirane osebe. Enako bo veljalo tudi za prenovljen stadion.

Plaža Nova Icaria

V Barceloni naj bi bile dostopne prav vse mestne plaže, a nam je receptorka Eulalia svetovala plažo Nova Icaria. Plaža ima na razpolago amfibijske stole, dvižno dvigalo, lesene otočke na pesku, ki so dovolj veliki za voziček, in brisače, lesene poti, ki vodijo v vodo, parkirna mesta za invalide, prilagojene toalete in preoblačilnice, prilagojene plažne tuše na pesku, prav tako pa je uporabnikom v poletni sezoni ter vikende pred in po sezoni na voljo skupina asistentov.

plaža
Plaža Nova Icaria ima na razpolago amfibijske stole, dvižno dvigalo in druge pripomočke. Vir: osebni arhiv

DAN 4

Castell de Montjuïc

Dan smo začeli z ogledom grada Montjuïc, do katerega pelje vzpenjača, ki je prilagojena. Če je potrebno, vam ob vhodu v vzpenjačo zaposleni ustavijo žičnico za lažje vkrcanje. Sam grad je prilagojen, ampak je pot od vzpenjače tlakovana, kar jo naredi precej naporno in po našem mnenju slabo dostopno. Če nimate posebne želje za ogled Montjuïca, bi vam ta ogled odsvetovali in priporočali, da se odločite za ogled katere bolj dostopne znamenitosti.

Parc de la Ciutadella

Ker je bil vroč dan, smo se odločili, da si ogledamo Parc de la Ciutadella, saj je največji in najstarejši park v Barceloni. Dostop z invalidskim vozičkom je po celotnem parku zelo dober. Pot nas je vodila od ogromnega vodnjaka z jezerom do še enega jezera, ogledali pa smo si tudi katalonski parlament in na koncu spomenik slavoloka zmage (Arc de Triumph).

park
Parc de la Ciutadella je največji in najstarejši park v Barceloni. Vir: osebni arhiv

DAN 5

Pot domov

Zadnji dan smo imeli zelo zgoden let, zato smo se na letališče odpravili s taksijem. Prevoznika, ki se ukvarja zgolj z dostopnim taxi prevozom, so nam predhodno rezervirali kar v Zavodu Brez ovir. Sam postopek na letališču je enak kot na letališču v Trstu, le da je Barcelonsko letališče El Prat veliko večje, osebje pa je še bolj tehnično podkovano in ustrežljivo. Kot v Trstu, nam je v Barceloni turistična pisarna Zavoda Brez ovir uredila asistenco na letališču, vse od vhoda do sedeža na letalu.

V kolikor ste si od nekdaj želeli potovati in niste bili prepričani, ali bo to za vas sploh možno, upamo, da vam je blog podal odgovor, da to je možno! Če pa niste prepričani, kako bi se lotili planiranja, je za vas tukaj Zavod Brez ovir, ki vam uredi prav vse! Za rezervacijo počitnic ali povpraševanje smo vam na voljo vsak dan od 8. do 16. ure. Dostopni smo preko elektronskega naslova: turizem@brezovir.si, pokličete pa nas lahko tudi na telefonsko številko: 070 844 744.

Nazaj