Postojnska jama: certifikat Invalidom prijazno - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Dostopna gostinska ponudba

Prilagojene sanitarije

Dodatna dostopna ponudba

Dostopne sprehajalne poti

Postojnska jama
Vir: Postojnska jama d.d.

Jama s certifikatom Invalidom prijazno.

Postojnsko jamo je leta 1818 odkril »svetilničar« Luka Čeč, ki se je med okraševanjem in urejanjem osvetlitve za visoki obisk cesarja Franca I. prek improviziranega mostu povzpel na skale in izginil. Danes vemo, da je Postojnska jama začela nastajati pred približno tremi milijoni let v 70 milijonov let starih apnencih, najstarejši datirani stalagmit  v turističnem delu je 16 metrov visok Nebotičnik, ki je star okoli 150.000 let, v neturističnem delu pa se nahajajo še več kot pol milijona let stari kapniki.

Postojnska jama je delno prilagojena za obisk oseb na invalidskih vozičkih. Sam park in vhod v jamo sta dostopna, jama pa je pretežno dostopna v delu, kjer vozi vlakec, na poti bo kar nekaj lepih kapnikov. Ta vozi po tirih, ki so jih uredili tu že leta 1872, ko je bila v Postojnski jami odprta prva železnica v kapniški jami na svetu. Povod za ambiciozne načrte je bil obisk cesarskega para Franca Jožefa in Elizabete v sredini 19. stoletja. Z nedavno prenovljenim podzemnim vlakcem se danes zapeljete na 3,7 km dolgo pot po edini dvotirni jamski železnici na svetu. K pravljičnemu vzdušju med potjo pa pripomorejo tudi čudoviti lestenci iz muranskega stekla, ki visijo s stropa Plesne dvorane.

Pomembno

Predhodne najave obiska niso potrebne. Zaposleni so na voljo za morebitno pomoč osebam na invalidskih vozičkih, vendar zaradi velikega števila obiskovalcev ne morejo vedno zagotavljati takojšnje fizične pomoči pri morebitnem dviganju in potiskanju vozička, v vsakem primeru pa je obisk jame mogoč le v spremstvu spremljevalca.

V kolikor se odločite za vmesni sestop in samostojni ogled, je potrebno vedeti, da je pešpot dolga malo več kot kilometer, vmes je strma klančina, ki je dolga okoli 200 m in se vzpne za 40 m s približno enakim naknadnim spustom. Zato se priporoča, da je spremljevalec močnejša oseba. Obema, osebi z oviranostjo in spremljevalcu, se prizna 50% popust na vstopnico. Vstopnice s popustom je možno kupiti samo na licu mesta, ne po spletu, priporoča se, da ste na blagajni pol ure pred ogledom.

Dostopno parkiriščeNa parkirišče, namenjeno invalidom, vas usmerja že tabla na cesti. Iz parkirišča se usmerite levo, kjer je rampa, ki zapira dostavno pot.  Po njej se lahko povzpnete do prodajalne vstopnic.
Dostopen vhodVhod v prodajalno vstopnic je dostopen, pult v njej pa je visok. Pot do vhoda v jamo je dostopna, jama je oddaljena cca 200 m. Pri vhodu v jamo vas pričaka zelo prijazno osebje, ki vas pospremi do vlakca.
Dostop z invalidskim vozičkom je možen na dva načina. Na novi vlakec je mogoč brez prestavljanja in se nanj invalidna oseba preprosto zapelje. Druga možnost je s predhodnim vlakcem, na katerega se lahko presedete (ročni voziček, širina 60 cm). Pri tem vam pomaga osebje, možen je sestop s samostojnim ogledom dela jame (z močnim spremljevalcem). Po končani vožnji se iz jame spustite po klančini.
Prilagojene sanitarijeDostopna in prilagojena stranišča so v sosednjem lokalu. Ključ dobite pri osebju. Še eno stranišče za invalide se nahaja pri vhodu v jamo, vendar to ni opremljeno z oprijemali.
Dostopna kavarna ali restavracijaPri vhodu v jamo je restavracija Jamski dvorec, ki je povsem dostopna. Prav tako je z dvigalom v Hotelu Jama dostopna še restavracija Čarobni vrt.
Dodatna dostopna ponudbaRazstava Expo jama kras in vivarij, oba sta dostopna osebam z gibalnimi ovirami. Predjamski grad osebam z gibalnimi ovirami v notranjosti žal ni dostopen.
Dostopne sprehajalne potiNa zadnji četrtini jame ogled poteka po dostopni, a mestoma zahtevnejši sprehajalni poti. Pot po jami je iz nedrsečega betona, brez stopnic in z le eno višjo klančino. Zaradi te je obvezna pomoč močnega spremljevalca. Dolga je približno 200 m in ima na dveh mestih vzpon ter spust za približno 40 m.

Dodatna ponudba

Največja razstava o krasu in Postojnski jami na svetu.

Obiščite bogato interaktivno razstavo Expo jama kras, ki vas bo vodila skozi izjemne dogodke in splet naključij, ki so v režiji narave ustvarili ta podzemni čudež. Največja razstava o krasu in Postojnski jami na svetu vam na sodoben način prikaže nastajanje podzemnih kraških pojavov in razkrije zgodovino jame. S prestižnim priznanjem Sejalec nagrajena razstava Expo jama kras je namenjena vsem, ki vas zanima podroben pogled v kraški svet, ki tvori in obdaja Postojnsko jamo, ter širša zgodovinska in družbena ozadja, ki so pripeljala do tega, da je Postojnska jama najbolj znana turistična jama na svetu. O njej je bilo posnetih tudi veliko dokumentarnih filmov.

Sorodna ponudba