Ideje za dostopne zimske aktivnosti na snegu - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Ideje za dostopne zimske aktivnosti na snegu

ideje za zimske aktivnosti
Dostopne zimske radosti. Vir: Freepik

Tudi ljudje z gibalno oviranostjo se lahko odpravijo na zasnežene strmine in uživajo v svobodi gibanja na prostem s posebno športno opremo. Možnosti za zimsko rekreacijo je veliko; invalidom so tako na voljo prilagojeni zimski športi, kot so kerling, parasmučanje in različne možnosti sedečega smučanja.

Športna aktivnost je pri ljudeh z različnimi spektri invalidnosti izredno pomembna pri ohranjanju zdravja. Vse športne panoge, ki jih lahko izvajajo tako lažje gibalno ovirani kot tudi paraplegiki in tetraplegiki, učinkovito pripomorejo k ohranjanju ali izboljšanju psihofizičnih sposobnosti. Potrebe po rekreaciji in športni dejavnosti vsekakor ne smemo zanemariti v zimskih mesecih, zato si oglejmo številne zimske športe, ki so primerni za gibalno ovirane.

Paraalpsko smučanje

Alpsko smučanje je eno izmed najbolj razširjenih in priljubljenih zimskih športov. Osebe z gibalno oviranostjo si ravno tako lahko pridobijo znanja, ki bi jih pripeljala na smučišča, saj obstaja kar nekaj smučarskih pripomočkov, primernih za osebe z različnimi gibalnimi motnjami. Paraalpsko smučanje ali parasmučanje je vsekakor primerno za širok spekter invalidnosti. Najpogostejše pa je sedeče smučanje, ki se ga zlahka poslužujejo tudi težje gibalno ovirani, kot so osebe s cerebralno paralizo, poškodbo hrbtenjače ali z amputiranimi spodnjimi okončinami. Med smučarske pripomočke za sedeče smučanje tako uvrščamo mono-ski oz. enojne smuči, bi-ski, kart-ski in tandem-ski (za smučanje v tandemu).

parasmučanje
Obstaja kar nekaj smučarskih pripomočkov, primernih za osebe z oviranostmi. Vir: Freepik.

Kerling na invalidskem vozičku

Kerling (angleško curling) na invalidskem vozičku je relativno nova športna disciplina, čeprav njegovi začetki segajo že stoletja nazaj. Gre za šport, podoben balinanju, ki se dogaja na ledeni površini, torej kegljanje na ledu. Igralci poskušajo težke, a povsem gladke kamne s palico potisniti na drugo stran igrišča do cilja, narisanega iz krogov. Vsak igralec torej želi svoje kamne čim bolj približati točki v središču krogov, kar pomeni, da je cilj poslati kamne bližje centru, kot so jih potisnili nasprotniki. Za razliko od navadnega kerlinga pri disciplini za invalide ni pometanja.

Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite (Zveza ŠIS-SPK) uvršča kerling na invalidskih vozičkih med zimske paraolimpijske športe. Na Zvezi ŠIS-SPK so izpostavili, da lahko v Sloveniji igrate kerling na invalidskih vozičkih v Ledeni dvorani Zalog v Ljubljani. Dvorana ponuja dobre pogoje za treninge in tekme profesionalnim športnim ekipam, obenem pa tudi vsem tistim, ki se s kerlingom ukvarjajo ljubiteljsko oz. rekreativno. Na ledu lahko uporabite kar svoj invalidski voziček, poskrbeti morate le, da so kolesa povsem čista.

kerling ali curling
Kegljanje na ledu ali kerling. Vir: www.zsis.si.

Druge možnosti za uživanje v zimskih mesecih

Obstaja pa tudi kopica drugih možnosti za preživljanje aktivnega prostega časa v zimski sezoni, na primer prilagojeno deskanje na snegu ali hokej na saneh (parahokej na ledu), kar je še posebej razširjen šport na Švedskem in Norveškem. Pri parahokeju na ledu, ki v Sloveniji sicer še ni razširjen, igralci namesto drsalk uporabljajo posebne sani z dvojnimi rezili, ki omogočajo, da plošček zdrsne pod njimi. Za potiskanje ploščka proti golu igralci uporabljajo dve posebni palici, ostala pravila igre pa ostajajo podobna klasičnemu hokeju na ledu.

Odpravite se lahko tudi le raziskovati zasneženo pokrajino na invalidskem vozičku – ali greste na vožnjo z motornimi sanmi – zelo atraktivna je tudi vožnja s pasjo vprego, ki jo najdete na Rogli. Vožnja z motornimi sanmi je po slovenskih smučiščih sicer prepovedana, a si lahko motorne smuči izposodite za raziskovanje okoliške pokrajine na Voglu in Rogli. Motorne sani denimo izposojajo tudi v Polzeli.

Gibalno ovirani se lahko odpravite tudi na posebne tekaške proge, narejene za tek na smučeh oz. saneh, kjer se uporablja oprema za sedeče smučanje: mono-ski ali bi-ski. V Sloveniji je takšna proga za prilagojen tek na smučeh locirana v Kranjski Gori in tekaškem centru Rateče v bližini Planice. Tekaške proge za ljudi z oviranostmi pa nudijo tudi na določenih smučiščih v sosednji Avstriji. Zimska sezona je vsekakor predolga, da bi telo prikrajšali za svež zrak in telesno aktivnost, zato tudi v tem letnem času glede na svoje fizične sposobnosti poskrbite za ustrezno rekreacijo.

Oglejte si dostopne slovenske destinacije, kjer lahko uživate v zimskih radostih.

Nazaj