Odprtje razstave v Ljubljani ob svetovnem dnevu brajice - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Odprtje razstave v Ljubljani ob svetovnem dnevu brajice

odprtje razstave
Slepi in slabovidni lahko berejo s pomočjo brajice. Vir: Freepik

4. januarja obeležujemo svetovni dan Braillove pisave, poznane tudi kot pisave za slepe ali brajice. Ob svetovnem dnevu brajice vas danes vabimo v Knjižnico slepih in slabovidnih Minke Skaberne v Ljubljani na odprtje razstave z naslovom Umetnine leta, ki je dostopna osebam z okvaro vida.

Braillova pisava je sestavljena iz tipnih znakov, ki jih lahko slepe ali slabovidne osebe otipajo z rokami. Posameznikom, ki tiska ne morejo videti, na ta način omogoča branje in pisanje ter tako predstavlja bistveno orodje za dostop do informacij in komunikacijo z drugimi. Brajica predstavlja simbol enakosti, dostopnosti in priznanja pravic slepih in slabovidnih ljudi. Taktilna pisava pa ni pomembna le zaradi dostopa do literature, ampak tudi za učenje in akademsko napredovanje oseb z motnjami vida.

brajica in odprtje razstave
Cenik zobozdravstvenih storitev v brajici. Vir: Laura Resnik

Odprtje razstave v Ljubljani

Ob 200-letnici prve predstavitve brajice, ki je zaživela leta 1824, vas v Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS) vabijo na odprtje razstave Umetnine leta. Posebna razstava bo svoja vrata odprla danes, 4. januarja 2024, ob 17. uri v Knjižnici slepih in slabovidnih Minke Skaberne na Kotnikovi ulici 32 v Ljubljani. Ogled razstave bo obiskovalcem na voljo do 1. marca letos.

Na razstavi si bo mogoče ogledati reprodukcije slovitih slik iz Narodne galerije, ki so bile v letu 2023 predstavljene v časopisih ZDSSS in na spletni strani ZDSSS v rubriki Umetnina meseca. Vse umetniške slike bodo predstavljene s kratkim opisom v brajici in z zvočnim opisom. Med razstavljenimi umetninami bodo tudi tipni reprodukciji slovite Kofetarice in Prešernovega spomenika ter tipne slikanice o galerijskem škratu Galu.

svetovni dan brajice
Označevalna tabla na fakulteti za družbene vede. Vir: Zavod Brez ovir

Označevalne table v brajici na javnih mestih

Braillova pisava se torej ne uporablja le v knjigah, temveč tudi kot signalizacija na javnih mestih. Pri urejanju dostopnosti objektov za slepe in slabovidne ljudi se s tovrstnimi tablicami označijo poslovni prostori, zdravstvene ordinacije, predavalnice, hotelske sobe, sanitarije, avtobusna in železniška postajališča, tlorisi različnih površin idr.

Primere tipnih označevalnih tabel, ki smo jih namestili že na različne lokacije po Sloveniji, si oglejte med našimi referencami.

V primeru, da tudi vi potrebujete označevalne table v brajici za svoje poslovne prostore, nas pokličite na 01 620 84 04 ali 070 463 316 oz. nam pošljite sporočilo na komerciala@brezovir.si. Tablice vam bomo po meri izdelali iz kakovostnih materialov in vam jih dostavili na želeno lokacijo.

Nazaj