Narodna galerija: veliko posluha za osebe z oviranostmi

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Prilagojene sanitarije

Dostopna kavarna ali bar

Dodatna dostopna ponudba

Dostopne sprehajalne poti

Narodna galerija

Najpomembnejša slovenska umetnostna dela na enem mestu.

Narodna galerija je osrednja nacionalna ustanova za starejšo umetnost v Sloveniji, ki hrani največjo zbirko likovnih del na slovenskem ozemlju od visokega srednjega veka do vključno 20. stoletja. Kot društvo je bila ustanovljena leta 1918, svoje prostore v Narodnem domu pa je dobila leta 1925. Z različnimi donacijami umetnostnih mecenov je gradila svojo zbirko in že leta 1933 slovesno in odmevno odprla dopolnjeno stalno zbirko slovenske umetnosti. Od leta 1946 je pod okriljem države, s prevzemom sosednjega zemljišča pa je leta 1991 pod vodstvom arhitekta Edvarda Ravnikarja dobila še novejši prizidek, leta 2001 pa še povezovalno vhodno avlo po načrtih biroja Sadar Vuga Arhitekti.

Galerija je povsem dostopna, vstop za osebe z invalidnostjo je brezplačen, prav tako je dovoljen vstop psom vodnikom in pomočnikom.

Dostopno parkiriščeDve prilagojeni invalidski parkirni mesti se nahajata v neposredni bližini galerije na Prešernovi cesti, dodatno pa še na Štefanovi ulici cca 300 m stran. Vsa parkirna mesta so javna in plačljiva.
Dostopen vhodGlavni vhod je s Prešernove ceste, torej novejšega dela. Na desni strani je daljša, široka klančina z oprijemalom na eni strani. Na glavnem vhodu so vrtljiva vrata, neposredno ob desni strani pa običajna, kjer se nahaja tudi zvonec. S pritiskom na gumb boste priklicali osebje, ki vam bo odprlo vrata. Vsi prostori znotraj z izjemo enega razstavišča, kjer je klančina, so dostopni brez ovir in v ravnini ter z dvigali.
Opomba: vhod s Cankarjeve ceste – skozi Narodni dom – je zaprt. Odprt je zgolj ob posebnih priložnostih. Takrat lahko osebje za dostop preko stopnic namesti premično klančino. Z njo si pomagajo tudi znotraj, v kolikor je potrebna. Takrat je potrebno svoj prihod napovedati, zato tudi v tem primeru svetujemo obisk glavnega vhoda na Prešernovi.
Prilagojene sanitarijePrilagojene sanitarije so na dveh mestih, in sicer tako v starejšem delu galerije kot v novejšem – v kleti pod vhodno avlo. Imajo oprijemala, podvozni umivalnik in prilagojeno ogledalo. V novejšem delu je vhod do moškega stranišča nekoliko ožji zaradi nosilnega stebra ob vhodu.
Dostopna kavarna ali barV pritličju se nasproti originalnega Robbovega vodnjaka nahaja tudi kavarna Lolita. Ta je dostopna in nudi poleg pijač tudi večji izbor slastnih slaščic. Mize niso podvozne. V toplejših mesecih obratuje tudi na zunanjem delu ob glavnem vhodu.
Dodatna dostopna ponudbaNarodna galerija nudi pester spremljevalni program, od vodenj, do delavnic in dogodkov, pri čemer običajno sprejemajo predhodne prijave. V pritličju se nahaja dostopna in dobro založena muzejska trgovina, zgoraj pa prostor vhodne steklene avle, ki ga je možno najeti. Nudijo tudi ogromno prilagoditev, posebej namenjenih osebam z različnimi oviranostmi (spodaj v dodatni ponudbi).
Dostopne sprehajalne potiV bližini je mestno središče, do katerega lahko pridete brez večjih ovir. Prav tako se le nekaj deset metrov stran nahaja eno največjih postajališč mestnih avtobusov, brezplačno pa lahko do galerije prispete tudi s Kavalirjem. V okolici je tudi več mestnih parkov, med njimi največji park Tivoli.

Dodatna ponudba

Resnično veliko posluha za osebe z oviranostmi.

Narodna galerija je osebam z oviranostmi v celoti dostopna in prilagojena. Hkrati pa nudi še zelo veliko dodatnih možnosti za prijeten in inkluziven obisk. Osebam z motnjami vida nudijo nabor taktilnih interaktivov in tipno prilagoditev slike Mihaela Stroja Luiza Pesjak. Tipna slika je opremljena s povečevalnim steklom, z opisom dela v Braillovi pisavi in zvočnim opisom.

Na voljo so še avdio vodiči, ki vas vodijo po stalnih in občasnih razstavah, pa tudi individualne indukcijske zanke za uporabo avdio vodičev in sistemov vodenja. Hkrati najdete ob delih še QR oznake z dodatnimi avdio opisi. Izbrana dela na galerijskih zaslonih in na spletni strani so predstavljena v slovenskem znakovnem jeziku. So tudi demenci prijazna točka.

Po predhodni najavi organizirajo prilagojen voden ogled s kopijami muzejskih predmetov in taktilnimi oziroma veččutnimi pripomočki, s katerimi še obogatijo in približajo razlago. Po dogovoru poskrbijo za tolmačenje v slovenski znakovni jezik. Tako kot vstop, so tudi vodstva za vse osebe z oviranostjo brezplačnaInformacije za rezervacijo galerijskega spremljevalnega programa najdete na njihovi spletni strani.

Sorodna ponudba

Mestni muzej Ljubljana

Mestni muzej Ljubljana

Ljubljana in okolica

Celoten opis

Odprta kuhna

Ljubljana in okolica

Celoten opis