Pisani tulipani bodo navdušili tudi tebe - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Pisani tulipani bodo navdušili tudi tebe

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Dostopna gostinska ponudba

Prilagojene sanitarije

Dodatna dostopna ponudba

Dostopne sprehajalne poti

Tulipani cvetijo
Vir: Zavod Brez ovir.

V pomladnih mesecih se razveselimo daljših in svetlejših dni, sončne toplote in prepevajočih ptic. Hkrati pa naš pogled konec marca ali začetek aprila polepšajo tudi tulipani, ki se v pisanih vrstah vijejo kot reka. Te je prav prijetno opazovati v parkovnih ureditvah, ki jih nudita Arboretum Volčji Potok in Mozirski gaj. Oba razstavo tulipanov z več milijoni rastlin priredita prav vsako leto. Pisane cvetlice razveselijo množice obiskovalcev, med katerimi je iz leta v leto več oseb z oviranostmi. Pohodne površine so namreč ustrezno prilagojene, hkrati pa oba nudita ugodnosti pri vstopnini. V Arboretumu Volčji Potok je vstopnica za invalidno osebo in spremljevalca občutno znižana, v Mozirskem gaju pa je vstop za osebo z oviranostjo brezplačen. Na karticah in v spodnjih opisih izveste še več informacij.

Arboretum Volčji Potok

Tulipane si boste v Arboretumu Volčji Potok predvidoma lahko ogledali do 2. maja 2023, morda celo dlje. V tem času bo, kot vsako leto, ponovno zacvetelo prek dva milijona tulipanov. V Arboretumu Volčji Potok so že poleti zanje iskali ustrezne prostore v parku, da bodo sedaj lahko dolgo in lepo cveteli. Risali so zasaditvene načrte, se igrali z oblikami gredic in kombinacijami barv, ki bodo očarali vaš pogled.

Čebulice so naročili že jeseni in so k njim prispele iz daljne Nizozemske, varno shranjene ter skrbno označene s sortnimi imeni. Čebulica tulipana namreč v sebi skriva vse podatke – kdaj bo zacvetela, kakšne oblike in barve bo cvet, kako visoko bo zrasla in tudi to, kdaj bo naredila semena, kdaj bo propadel nadzemni del in za seboj pustil potomce. Pa vendar vsako leto vseeno presenetijo. Nekateri zrastejo višje in hitreje kot drugi, nekateri z nekoliko drugačnim odtenkom, nekateri propadejo prej, kot bi si želeli. Čeprav so kot posamezniki drobceni, so v skupini opazni, intenzivni in osupljivo lepi.

Obiščite jih in poiščite najljubšega. V sortimentnih gredah boste našli prav posebne sorte, ki s svojim resastim ali zavihanim robom, obliko in barvo cvetov navdušijo še tako ravnodušnega opazovalca. Morda najdete svojega v gozdu, kjer kljubujejo soncu in vztrajajo najdlje – bojevniki, ki cvetijo še takrat, ko ostali obupajo. Če ga ne najdete niti tukaj, nikar ne pozabite tistih, na videz pozabljenih, na kakšni majhni gredici. A ti so kot dobri ljudje – nikoli ne veš kje in kdaj jih boš našel, a ko jih, ti vedno polepšajo dan.

Mozirski gaj

Vrata Mozirskega gaja se za obiskovalce že več kot 40 let odprejo prav ob cvetenju tulipanov, v aprilu s spomladansko razstavo cvetja. Natančen čas, ko bo v parku moč občudovati večino tulipanov, ki jih na grede posadijo že prejšnjo jesen, je vnaprej sicer precej težko napovedati. A največkrat se to zgodi nekje v sredini aprila. Letos se je razstava odprla s 1. aprilom in bo predvidoma trajala do 2. maja 2023.

Spomladanska razstava v Mozirskem gaju je še posebej znana po številnih tulipanih. Med njimi boste našli tudi poseben tulipan z rumenim cvetom in rahlimi rdečkastimi notami, ki se imenuje Tulipan Mozirski gaj. To je tulipan, ki ga je leta 1995 zanje vzgojil nizozemski žlahtnitelj, gospod Mellem. Sodi v skupino tulipanov triumph in cveti konec aprila ter v začetku maja. Zaradi redke barve in dolgo obstoječih cvetov je prav poseben vrtni tulipan, ki je najprimernejši za saditev na grede.

Med njimi boste seveda opazili še druge spomladanske cvetlice, na primer narcise. Uživajte v pisanem cvetju, se očistite vseh slabih energij z največjimi uglašenimi vetrnimi zvončki v Evropi in ne pozabite obiskati njihovega Začaranega vrta. V njem vas bo namreč pričakalo 10 vilinskih hišic in čudovitih vil, ki bodo z magično vilinsko energijo zapeljale tako otroke kot odrasle.

Kako je tulipan prišel v Evropo

Kot navajajo v Arboretumu Volčji Potok, z domovino tulipanov zmotno povezujemo Nizozemsko, pa čeprav današnje čebulice večinoma pridejo prav od tam. Reklamni oglasi turiste namreč tja vabijo na potovanja, prikazujejo čudovita polja cvetočih tulipanov in mline na veter. Nizozemska se je pa uveljavila kot dežela tulipanov. Pa vendar so tulipani doma v južnoazijskih stepah in polpuščavah, ki se raztezajo od Bližnjega vzhoda preko osrednje Azije do Kitajske.
Glede na to, da je rastlina prilagojena na življenje v polpuščavi, spomladi hitro zraste, zacveti in takoj po cvetenju razvije semena. Tako še pred poletno pripeko zaključi svoj življenjski krog. Čebulica tulipana shranjuje založne snovi, ki jih dobi iz zelenih listov. Prst čebulico dobro varuje pred neugodnimi vremenskimi razmerami in v tleh bo počakala na novo priložnost za cvetenje.

Kako pa jih negujemo?

Tulipani so priljubljene vrtne rastline in nepogrešljiv spomladanski vrtni okras. Radi imajo sončno lego, rodovitna in dobro odcedna tla. Sadimo jih jeseni, v drugi polovici oktobra, 15 do 20 centimetrov globoko. Po cvetenju čimprej odstranimo vrh, da preprečimo proces izdelave semen. S tem bomo čebulico namreč okrepili. Zelene liste pustimo, da ovenijo in se posušijo, da lahko čebulica shrani kar največ hranilnih snovi. Tako bomo poskrbeli, da bo naslednje leto tulipan zagotovo spet zacvetel. Ob taki negi bodo tulipani na istem mestu zadovoljno cveteli tudi do kar 15 let in presajanje čebulic ne bo potrebno.

Nazaj