Osebna asistenca – miti in resnice - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Osebna asistenca – miti in resnice

Vir: People photo created by freepik – www.freepik.com.

V javnosti se velikokrat pojavijo različne dezinformacije, pomanjkljive ali pa občasno tudi kar zavajajoče navedbe o osebni asistenci. Zato smo v Zavodu Brez ovir pripravili seznam petih najpogostejših mitov o osebni asistenci in resnico za njimi.

1. Izvajalci jamčijo, da bo samo pri njih osebna asistenca brezplačna.

Osebna asistenca je financirana s strani državnega proračuna, kar pomeni, da je za vas brezplačna ne glede na to, katerega izvajalca osebne asistence izberete. Uporabnik pa ima zakonsko obveznost sofinanciranja osebne asistence v višini polovice zneska denarnega prejemka, ki ga prejema zaradi potrebe po tuji negi in pomoči.

2. Nimate vpliva na izbiro osebnega asistenta.

Vsekakor imate na našem Zavodu ključno besedo pri izboru svojega osebnega asistenta. Na Zavodu Brez ovir se najprej pogovorimo z vami, zabeležimo vaše želje, potrebe in pričakovanja, glede na obstoječe kadrovske potrebe objavimo razpis za delovno mesto osebnega asistenta in s kandidati izvedemo prve razgovore. Potem pa izbrane napotimo na drugi razgovor k uporabniku osebne asistence, torej vam. Vi na koncu izberete osebo, s katero si ustrezata, v kolikor si ne, iskanje ponovimo.

3. Osebno asistenco lahko dobim le za 8 ur na dan med tednom (od ponedeljka do petka).

Ko prejmete odločbo o pravici do osebne asistence, je v njej zapisano tudi število ur osebne asistence, do katere ste upravičeni. Primer: 100 ur osebne asistence pomeni, da vam pripada pomoč osebnega asistenta v obsegu 100 ur, in sicer od ponedeljka do nedelje, torej prav vsak dan v tednu, ko bi jo potrebovali.

Z vami lahko pri takem številu sodelujeta dva osebna asistenta v obsegu polnega delovnega časa (40 ur na teden) in ena oseba za polovični delovni čas (20 ur na teden). Glede na želje in potrebe, ki jih boste posredovali, bo usklajevalec urnikov osebne asistence Zavodu Brez ovir za vas pripravil urnik dela osebnih asistentov.

Trditev torej ni resnična, saj lahko osebna asistenca poteka vsak dan ob katerikoli uri.

4. Osebnega asistenta ne morem zamenjati tudi, če mi ni všeč.

Spremembe osebnega asistenta so vsekakor možne tudi naknadno, tudi, če je bil ta na začetku že potrjen na vašem osebnem razgovoru. V Zavodu Brez ovir se zavedamo, da se po določenem obdobju ljudje lahko z nekom zelo ujamemo, ali pa ugotovimo, da z določenim odnosom in načinom nismo zadovoljni.

Če se sčasoma izkaže, da uporabnik in osebni asistent iz kakršnihkoli razlogov ne želita več sodelovati, skupaj poiščemo drugo osebo. V času bolniške odsotnosti ali dopusta osebnega asistenta, pa v vsakem primeru pravočasno organiziramo nadomeščanje in zagotovimo, da osebna asistenca poteka nemoteno.

5. Za izvajanje osebne asistence ni potrebno nobeno znanje.

Delo osebnega asistenta je vsekakor zelo odgovorno in strokovno. Zaradi tega tako uporabnik kot osebni asistent opravita Uvodno izobraževanje o osebni asistenci, ki je predpisano po Zakonu o osebni asistenci.

Osnovna vsebina izobraževanja zajema pomen osebne asistence, zakonske podlage, komunikacijo med deležniki ter kodeks etike. Izbrani izvajalec pa izobraževanje zagotovi brezplačno.

V našem Zavodu Brez ovir nudimo kvalitetno osebno asistenco že skoraj 200 uporabnikom, s čimer smo eden največjih izvajalcev osebne asistence. Osebna asistenca je del našega Zavoda že od samega začetka Zakona o osebni asistenci.

Vse o osebni asistenci lahko izveste na našem zavihku Osebna asistenca. Vabljeni pa tudi v eno izmed naših treh poslovalnic v Ljubljani, Mariboru ali Novem mestu, kjer vam bomo lahko odgovorili na vsa dodatna vprašanja.

Več tudi na info@brezovir.si ter na 01/ 620 84 04.

Nazaj