Loški muzej Škofja Loka: muzej splošnega tipa - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Dostopna gostinska ponudba

Dodatna dostopna ponudba

Muzej na gradu nekdanjih freisinških škofov.

Loški muzej Škofja Loka ima svoje prostore na Loškem gradu, ki s svojo mogočno podobo vlada nad mestom. Bogate muzejske zbirke pričajo o zgodovini in sodobnosti ozemlja ob Selški in Poljanski Sori, ki je nekdaj tvorilo loško gospostvo pod oblastjo škofov iz bavarskega Freisinga, ki so povezani tudi najstarejšimi znanimi ohranjenimi zapisi v slovenščini, Brižinskimi spomeniki.

Loški muzej je muzej splošnega tipa s predstavljeno zgodovinsko, arheološko, kulturno-zgodovinsko, etnološko, umetnostno in prirodoslovno zbirko. Svoje razstave ima v pritličju, prvem nadstropju in v kletnih prostorih gradu, kjer si lahko ogledamo kopije gotskih fresk in galerijo Škofjeloških likovnih umetnikov 20. stoletja. Zaradi arhitekture gradu je dostopno pritličje, kjer pa vas hkrati pričaka najpomembnejši del. Osebe z oviranostmi imajo v muzej prost vstop.

Dostopno parkiriščeMuzej je z vozili dostopen za invalide in gibalno ovirane osebe. Drugi morajo vozila pustiti na škofjeloških javnih parkiriščih pod gradom. Na parkirišču oznake za invalide še ni, je pa že planirana.
Dostopen vhodPred vhodom v muzej je nameščena klančina. Zaradi stopnic so dostopne zbirke v pritličju gradu (Loško gospostvo, Gradovi, Mesto, Cehi, Zbirka umetnosti 20. in 21. stoletja), galerija na gradu (klančina) in del predstavitev pod arkadami. Med posameznimi prostori so občasno pragovi različnih višin, ki pa jih premoščajo s pomočjo druge osebe.
Prilagojene sanitarijeMuzej nima prilagojenih sanitarij. Prilagojene sanitarije najdete v Sokolskem domu ali na glavni avtobusni postaji.
Dostopna kavarna ali restavracijaNa gradu deluje grajska kavarna, ki ima dostopen letni vrt.
Dodatna dostopna ponudbaMuzejska prodajalna in soba z interaktivnimi vsebinami, občasni programi. Za gibalno ovirane osebe je v celoti dostopna tudi dislocirana Galerija Ivana Groharja (Mestni trg 37).
Dostopne sprehajalne potiPark ob gradu, kjer se nahaja muzej na prostem, je delno do težje dostopen. Pot je narejena iz zbitega makadama, a ima ponekod vmes večje grobe kamne, ki pot otežujejo. Vodi do Škoparjeve hiše, ki pa zaradi svojih zgodovinskih posebnosti ni dostopna.

Dodatna ponudba

Galerija Ivana Groharja.

Galerija Ivana Groharja je majhno razstavišče v središču mestnega jedra, ki v skladu z bogato tradicijo napredne, avantgardne likovne umetnosti na Loškem letno pripravlja konceptualno zaokrožen program sodobnih umetnosti. V letni seriji občasnih razstav sodelujejo umetniki iz loškega, širšega slovenskega in tudi mednarodnega prostora.

Sorodna ponudba