Kobilarna Lipica: prostor konjeniške tradicije - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Dostopna gostinska ponudba

Prilagojene sanitarije

Dodatna dostopna ponudba

Dostopne sprehajalne poti

Kobilarna Lipica

Prostor konjeniške tradicije.

Kobilarna Lipica je ena izmed najlepših lokacij v Sloveniji, ki jo je zares potrebno obiskati. Najlepše pri tem pa je, da je popolnoma dostopna in prilagojena tudi invalidnim osebam. Pot sicer ni vsepovsod asfaltirana, saj konjem asfaltna podlaga ne ustreza, kljub temu pa so poti še vedno lepo “prevozne”, saj gre za zbit makadam, ki je brez večjih kamenčkov.

Dostopnega je resnično večina posestva. Vhod v hotel in v restavracijo je prilagojen s klančino. Pokriti del maneže je popolnoma prilagojen in dostopen. Vhod je tam namreč prilagojen s klančino, v stavbi pa imajo dvigalo za gibalno ovirane, ki ga upravlja nekdo od zaposlenih. Na tribuni so označeni prostori za invalide.

Invalidni posamezniki lahko brez problema obiščejo tudi hleve. Pot skozi hlev je sicer tlakovana, vendar vseeno lahko prevozna za invalidske vozičke. Osebe na invalidskih vozičkih si lahko ogledajo tudi najstarejši hlev – Velbance –  s predstavniki vseh klasičnih linij lipicanskih žrebcev. Pot do hleva je asfaltirana in gre rahlo v klanec. Pred hlevom je nasut pesek, vendar so na skrajni desni strani pesek zbili skupaj, tako da je prevozen tudi z invalidskim vozičkom. Hlev je popolnoma dostopen, tla so tlakovana.

Gibalno oviranim popolnoma dostopen je tudi Hipodrom Lipica. Pred hipodromom se asfaltna pot konča in preide v makadamsko pot. Obljubljena so rezervirana mesta za invalide takoj na začetku hipodroma, saj se tam ponuja izvrsten razgled na hipodrom in prihajajoče konje.

Ogled Lipikuma – muzeja lipicanca – je ponovno popolnoma dostopen in prilagojen . Pot do muzeja vodi po klančini. V samem muzeju se nahaja le ena klančina, vendar je ta prestrma za samostojno uporabo, zato tu potrebujete pomoč spremljevalca.

Sprehodite se lahko še po parku ali obiščete njihov Letni vrt. Poti so asfaltirane. Uporabniki invalidskih vozičkov se dlje od Letnega vrta žal ne morejo več podati, saj so tam stopnice in poti, ki so posute z nezbitim peskom.

Kobilarna Lipica je praktično v celoti dostopna in prilagojena za gibalno ovirane, zaradi česar predstavlja lepo priložnost, da obiščete ta čudovit kraj, kjer se je rodil in kalil Lipicanec. Vabljeni!

Dostopno parkiriščeInvalidsko parkirišče se nahaja pri Hotelu Maestoso. Na voljo so tudi parkirišča neposredno pred vhodom v kobilarno (vhod v kobilarno se nahaja na spodnji strani starih parkirišč oziroma nasproti vhoda v Hotel Maestoso).
Dostopen vhodDostopni so hotel, restavracija, pokriti del maneže, najstarejši hlev – Velbance, drugi hlevi, hipodrom, Lipikum oziroma muzej lipicanca ter Letni vrt.
Prilagojene sanitarijePrilagojeno in dostopno invalidsko stranišče je v Hotelu Maestoso (v sami kobilarni ga ni). Stranišče se nahaja na levi strani od recepcije pri vhodu, ki vodi tudi do restavracije.
Dostopna kavarna ali restavracijaRestavracija in Letni vrt sta povsem dostopna.
Dodatna dostopna ponudbaMuzej Lipikum.
Dostopne sprehajalne potiOkrog posestva je več asfaltiranih in lepo urejenih makadamskih poti, ki omogočajo kar dolge sprehode, ob okoliških ograjah pa se pasejo čudoviti konji.

Dodatna ponudba

Interaktivni muzej Lipikum.

Muzej lipicanca Lipikum se nahaja v zgodovinskem stavbnem jedru kobilarne, v nekdanjem objektu Stara depandansa. Muzejska vsebina, ki močno zaznamuje izkušnjo obiskovalca, obsega enajst tematskih sklopov, združenih v tri glavne teme. Dovršeno oblikovalsko in barvno razmejeni prostori od črno- rjave, v prvem in do bele, v zadnjem prostoru, simbolizirajo spreminjanje konjeve dlake od njegovega rojstva do pozne zrelosti. Sodobni način muzejske interpretacije in dramaturško dovršena muzejska vsebina z dodanimi multimedijskimi in interaktivnimi elementi obiskovalce na doživljajski in igriv način popeljejo skozi večstoletni svet zgodb o Lipici in lipicancih.

Sorodna ponudba

Pomnik miru in razgledni stolp Cerje

Pomnik miru Cerje

Kras in NotranjskaVipavska dolina in okolica

Celoten opis

Youth hostel Ars Viva

Kras in Notranjska

Celoten opis