Inovativni svetovni izumi za gluhe in naglušne - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Inovativni svetovni izumi za gluhe in naglušne

inovacije
Tehnološke inovacije gluhim uporabnikom olajšajo komunikacijo. Vir: Freepik

Tehnološki napredek in odkritje umetne inteligence sta pripomogla k bliskovitemu razvoju inovativnih rešitev, ki tudi gluhim in naglušnim močno olajšajo vsakdanja opravila. Poiskali smo nekaj najboljših revolucionarnih inovacij, namenjenih izboljšanju življenj oseb z okvaro sluha.

Različne tehnološke inovacije uporabnikom omogočajo premagovanje vsakodnevnih ovir in jim povrnejo samostojnost, predvsem pri komunikaciji. Tokrat smo raziskali, kateri izumi in katere tehnološke rešitve po svetu že spreminjajo življenja mnogih oseb z okvarami sluha na bolje.

pametna očala
Pametna očala v vidno polje uporabnika postavijo podnapise osebnih pogovorov. Vir: https://cochlearimplanthelp.com

Podnapisi govora v realnem času

Obstaja veliko brezplačnih aplikacij in računalniških sistemov z vgrajenimi funkcijami, ki pomagajo gluhim in naglušnim. V največjo pomoč so gluhim inovacije, ki omogočajo izpis podnapisov v realnem času. Programske rešitve za ustvarjanje podnapisov v realnem času uporabljajo tehnologijo samodejnega prepoznavanja govora (ang. automatic speech recognition oz. ASR), tako da zaznajo izgovorjene besede sogovornika in jih hitro pretvorijo v tekst za branje.

Različne telefonske aplikacije tako omogočajo, da vidite vse, kar je bilo povedano v telefonskem klicu, in vam zagotavljajo podnapise v realnem času na drugem zaslonu, denimo Hamilton CapTel, InnoCaption in CaptionMate. Na svetovnem trgu so tudi različna pametna očala, ki v vidno polje uporabnika postavijo podnapise osebnih pogovorov, kadar se gluha oseba pogovarja s svojimi družinskimi člani, prijatelji oz. sodelavci, na primer XanderGlasses, XRAI Glass in SignGlasses.

tolmač
Prevajalci znakovnega jezika za spletne strani v obliki avatarjev. Vir: www.signfordeaf.com

Prevajanje v znakovni jezik

Prevajalci znakovnega jezika v obliki avatarjev so najnovejša vrsta podporne tehnologije, osredotočene na pomoč gluhim ljudem. Še posebej si prizadevajo za spodbujanje dostopnosti za tiste, ki komunicirajo v znakovnem jeziku in imajo težave pri učenju pisnega jezika. Delujejo kot programska oprema, ki na spletnih mestih prevaja besedilo v znakovni jezik. Vtičniki za spletna mesta delujejo s pomočjo umetne inteligence, saj prebran tekst spremenijo v znakovni jezik, kot na primer vtičnik SignForDeaf.

Haptične naprave

Strokovnjaki po svetu se danes zelo osredotočajo na ustvarjanje haptičnih komunikacijskih naprav, ki uporabljajo vibracije in druge taktilne povratne informacije za posredovanje informacij gluhim posameznikom. Haptične naprave namreč omogočijo, da za uporabnika ustvarijo občutek dotika kjerkoli na telesu. Te naprave bi lahko uporabili zato, da se gluhim osebam omogoči dostop do govora, glasbe in drugih slušnih informacij, kar bi jim omogočilo celovitejšo senzorično izkušnjo. Na trgu že obstajajo vibrirajoča oblačila, rokavice, nahrbtniki ali pasovi, ki jih ovijete okoli pasu, gležnjev in zapestja, nato pa zvok iz okolice pretvorijo v niz vibrirajočih impulzov.

inovativni
Haptična oblačila zvok pretvorijo v vibracije. Vir: www.mdpi.com

Na osnovi Pravilnika o tehničnih pripomočkih in prilagoditvi vozila lahko gluhi in naglušni v Sloveniji glede na osebne potrebe uveljavljajo tudi sofinanciranje določenih tehničnih pripomočkov, ki jih potrebujejo v življenju. Seznam teh tehničnih pripomočkov najdete tukaj.

Za enakopravno vključevanje gluhih v družbo in pravico gluhih oseb do informiranja v njim prilagojenih tehnikah smo v Sloveniji že leta 2002 zakonsko sprejeli tudi Zakon o uporabi slovenskega znakovnega jezika (ZUSZJ). Slovar slovenskega znakovnega jezika in video slovnico najdete na tej povezavi, kjer smo opisali tudi postopek za pridobitev pravice do tolmača.

Nazaj