Inovativne rešitve za slepe in slabovidne - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Inovativne rešitve za slepe in slabovidne

inovativne rešitve za slepe
Pametna bela palica WeWalk zaznava ovire na poti. Vir: https://aphconnectcenter.org

Zahvaljujoč tehnološkemu napredku je danes po svetu na voljo široka paleta naprav in pripomočkov za pomoč ljudem z oviranostmi. Različne tehnološko inovativne rešitve uporabnikom omogočajo premagovanje vsakodnevnih ovir in jim povrnejo samostojnost. Izbrskali smo revolucionarne inovacije, ki so v veliko pomoč tudi osebam z motnjami vida.

Pametna bela palica

Slepi turški oblikovalec Kursat Ceylan je izumil pametno belo palico WeWalk, ki vibrira, ko zazna predmete in morebitne ovire v okolici, ali pa vas preko zvočne navigacije usmerja po mestu. Naprava je opremljena z vgrajenimi zvočniki in ultrazvočnimi senzorji, ki uporabniku pošiljajo vibracije, poveže pa se lahko tudi s pametnim telefonom. Glasovne povratne informacije o tem, kje hodite, lahko prihajajo iz vgrajenega zvočnika znotraj palice, ali pa za večjo zasebnost uporabite slušalke Bluetooth. Revolucionarna pametna palica je zasnovana za izboljšanje varnosti in mobilnosti slepih ter slabovidnih ljudi.

Pametni dom

Sistem pametnega doma običajno deluje tako, da ga upravljamo preko pametnega telefona ali tablice na dotik. Namesto tega pa je možno tudi glasovno upravljanje, ki še posebej pomaga slepim in slabovidnim osebam, na primer glasovno vodeni virtualni pomočnik Amazon Alexa. Za upravljanje naprav v pametnem domu tako lahko poskrbite s preprostimi glasovnimi ukazi. Na ta način lahko prižgete luči, televizor ali določene gospodinjske aparate, upravljate ogrevalne oz. hladilne sisteme, nadzirate robotske sesalnike, ali pa si denimo predvajate glasbo.

inovacije
Naprave v domu lahko upravljate s preprostimi glasovnimi ukazi. Vir: Freepik

Skodelica za slepe

Nalivanje pijače v skodelico ali kozarec je za slepe oz. slabovidne ljudi težavno opravilo, saj ni enostavno določiti samo po zvoku, koliko tekočine je oseba že natočila. Rešitev za to težavo je skodelica Bell Mug, saj pomaga osebam z okvarami vida, da si varno natočijo pijačo, ne da bi se polile. Naprava ima namreč vgrajen senzor za določanje trenutnega nivoja vode v skodelici, ki bo iz vgrajenega zvočnika sprožil zvočni signal, ko bo voda oz. izbrana pijača dosegla želeno raven.

Inovativne aplikacije za pametne telefone

Microsoft je razvil aplikacijo z imenom Seeing AI, ki uporabnikom omogoča uporabo zadnje kamere na pametnem telefonu za prepoznavanje in opisovanje okolja, v katerem se slepa oseba nahaja. Aplikacija lahko prepozna predmete, jezik in celo osebe. Pred kamero zlahka postavite tudi dokumente ali pošto, aplikacija pa vam vsebino prebere naglas preko zvočnega opisa. Uporabnikom je na ta način olajšan dostop do informacij in vsakodnevnih opravil.

aplikacija za slepe
Aplikacija Seeing AI vam vsebino, ki jo postavite pred kamero, prebere naglas. Vir: www.microsoft.com
Pomoč umetne inteligence

Tudi osebe z motnjami vida lahko po novem rišejo s pomočjo računalniških aplikacij za risanje, ki jih uporabnik upravlja s pomočjo svojega glasu. Aplikacija, kot je denimo VoiceDraw, omogoča ustvarjanje umetniških slik brez uporabe rok, in sicer samo z izgovarjanjem ukazov. Za upravljanje virtualnega čopiča tako oseba ne potrebuje računalniške miške, tipkovnice ali pisala, zato jo lahko uporabljajo ljudje z različnimi oblikami gibalnih okvar, če se želijo umetniško izraziti.

Tehnologija in umetna inteligenca spreminjata svet s svetlobno hitrostjo. Pred kratkim smo izbrskali tudi najnovejše in revolucionarne inovacije, namenjene izboljšanju življenj oseb z različnimi oviranostmi in tudi starejše populacije. Kateri izumi po svetu že spreminjajo življenja mnogih oviranih oseb na bolje, preberite v našem prispevku.

Na osnovi Zakona o izenačevanju možnosti invalidov (ZIMI) lahko slepi in slabovidni v Sloveniji poleg pripomočkov, ki so jim zagotovljeni na podlagi drugih predpisov, glede na osebne potrebe uveljavljajo tudi sofinanciranje določenih tehničnih pripomočkov, ki jih potrebujejo v življenju. Seznam teh tehničnih pripomočkov najdete tukaj.

Nazaj