Expo jama kras - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Dostopna gostinska ponudba

Prilagojene sanitarije

Dodatna dostopna ponudba

Največja razstava o krasu in Postojnski jami na svetu.

Ob Postojnski jami se nahaja bogata interaktivna razstava Expo jama kras, ki vas bo vodila skozi izjemne dogodke in splet naključij, ki so v režiji narave ustvarili ta podzemni čudež. Največja razstava o krasu in Postojnski jami na svetu vam na sodoben način prikaže nastajanje podzemnih kraških pojavov in razkrije zgodovino jame. S prestižnim priznanjem Sejalec nagrajena razstava Expo jama kras je namenjena vsem, ki vas zanima podroben pogled v kraški svet, ki tvori in obdaja Postojnsko jamo, ter širša zgodovinska in družbena ozadja, ki so pripeljala do tega, da je Postojnska jama najbolj znana turistična jama na svetu.

Na vse vstopnice velja 50% popust za osebo z oviranostjo ter njenega spremljevalca, vstopnico s popustom je možno kupiti le na licu mesta z ustreznim dokumentom.

Dostopno parkiriščeNa parkirišče, namenjeno invalidom, vas usmerja že tabla na cesti. Iz parkirišča se usmerite levo, kjer je rampa, ki zapira dostavno pot.  Po njej se lahko povzpnete do prodajalne vstopnic.
Dostopen vhodStavba se nahaja desno od prodajalne z vstopnicami. Je nova in v celoti prilagojena obiskovalcem na invalidskih vozičkih. V stavbi je tudi dvigalo.
Prilagojene sanitarijePrilagojene in dostopne sanitarije za invalide se nahajajo znotraj stavbe.
Dostopna kavarna ali restavracijaPri vhodu v jamo je Restavracija Jamski dvorec, ki je povsem dostopna. Prav tako je z dvigalom v Hotelu Jama dostopna še restavracija Čarobni vrt.
Dodatna dostopna ponudbaPostojnska jama in vivarij, ki sta oba dostopna osebam z gibalnimi ovirami. Predjamski grad v notranjosti gibalno oviranim oseba ni dostopen.

Dodatna ponudba

Jama s certifikatom Invalidom prijazno.

Glavna atrakcija Parka Postojnska jama je seveda nosilka tega imena – Postojnska jama. To je leta 1818 odkril »svetilničar« Luka Čeč, ki se je med okraševanjem in urejanjem osvetlitve za visoki obisk cesarja Franca I. prek improviziranega mostu povzpel na skale in izginil. D

Postojnska jama je delno prilagojena za obisk oseb na invalidskih vozičkih. Sam park in vhod v jamo sta dostopna, jama pa je dostopna samo v delu, kjer vozi vlakec, torej boste videli približno četrtino jame, na poti pa bo kar nekaj lepih kapnikov. Ta vozi po tirih, ki so jih uredili tu že leta 1872, ko je bila v Postojnski jami odprta prva železnica v kapniški jami na svetu. Povod za ambiciozne načrte je bil obisk cesarskega para Franca Jožefa in Elizabete v sredini 19. stoletja. Z nedavno prenovljenim podzemnim vlakcem se danes zapeljete na 3,7 km dolgo pot po edini dvotirni jamski železnici na svetu. K pravljičnemu vzdušju med potjo pa pripomorejo tudi čudoviti lestenci iz muranskega stekla, ki visijo s stropa Plesne dvorane. Obisk jame je mogoč le v spremstvu spremljevalca.

Sorodna ponudba

Štanjel, Biser Krasa

Štanjel

Kras in Notranjska

Celoten opis
Škocjanske jame

Škocjanske jame

Kras in Notranjska

Celoten opis
Pomnik miru in razgledni stolp Cerje

Pomnik miru Cerje

Kras in NotranjskaVipavska dolina in okolica

Celoten opis