Društvo Trepetlika o težavah obolelih s Parkinsonovo boleznijo - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Društvo Trepetlika o težavah obolelih s Parkinsonovo boleznijo

društvo trepetlika
Predstavniki društva Trepetlika so razkrili veliko skulpturo tulipana. Vir: Jože Habjan.

Društvo Trepetlika, enota Novo mesto, je včeraj pripravilo srečanje pred svetovnim dnevom Parkinsonove bolezni, ki ga obeležujemo 11. aprila. Na prireditvenem prostoru pri Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu so člani društva najprej odkrili veliko skulpturo tulipana – simbola te bolezni.

Tulipan bo mimoidočim na ogled na ploščadi pri Rozmanovi ulici do konca aprila, in sicer z namenom osveščanja širše javnosti o Parkinsonovi bolezni. To je kronična, progresivna in zaenkrat še neozdravljiva bolezen osrednjega živčevja, z napredovanjem te bolezni pa se pojavljajo tudi motnje v zaznavanju in poslabšanje spomina. S tulipanom želijo javnosti prikazati, kako pomembni so skrbniki v življenju obolelih. Dogodka so se udeležili tudi predstavniki Zavoda Brez ovir in združenja Spominčica – naj vas spomnimo, da sta poslovna enota Zavoda Brez ovir Novo mesto in poslovna enota Zavoda Brez ovir Maribor lani postali demenci prijazna točka.

Srečanje je potekalo na ploščadi pri Rozmanovi ulici. Vir: Jože Habjan.

Društvo Trepetlika ozavešča

Društvo Trepetlika je društvo bolnikov s parkinsonizmom in drugimi ekstrapiramidnimi motnjami. Vodja novomeške enote društva Trepetlika Renata Zupančič Novak je na včerajšnjem posvetu najprej spregovorila o simboliki in interakciji med bolnikom in skrbnikom obolelega s Parkinsonovo boleznijo. V nadaljevanju je predsednica društva Cvetka Pavlina Likar izpostavila tudi različne težave in stigmo, s katerimi se oboleli srečujejo.

Srečanje so nadaljevali v prijetnem okolju Trdinove čitalnice Študijske knjižnice Mirana Jarca, kjer sta imeli glavno besedo priznani strokovnjakinji s področja Parkinsove bolezni. Na vprašanja prisotnih sta odgovarjali dipl. med. sestra Lidija Ocepek in Nina Zupančič Križnar, dr. med., spec. nevrologije, obe zaposleni na Nevrološki kliniki UKC v Ljubljani.

Vabimo vas tudi na posvet ob svetovnem dnevu Parkinsonove bolezni, ki bo potekal v torek, 11. aprila 2023, ob 10.00 uri v hotelu Slon v Ljubljani. Na posvetu bodo različni strokovnjaki med drugim razpravljali, ali se v Sloveniji sploh zavedamo dejanskega vpliva Parkinsonove bolezni na življenja bolnikov, njihovih svojcev in celotno družbo.

Nazaj