DOM BREZ OVIR: invalidu prilagojena kopalnica - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

DOM BREZ OVIR: invalidu prilagojena kopalnica

invalidu prilagojena kopalnica
Okoli straniščne školjke so nameščena držala. Vir: Freepik

Gibalno ovirane osebe potrebujejo za udobno in kvalitetno bivanje posebej prilagojene bivalne prostore. Največji izziv pri načrtovanju in opremljanju doma za osebe na invalidskih vozičkih je pravilna ureditev kopalnice. Kako prilagoditi kopalniški prostor gibalno ovirani osebi, tako da bo kopalnica funkcionalna, nam je zaupala naša arhitektka Ana Korošec.

Vidik arhitekturno ustreznih stanovanj je še posebej pomemben, če želimo oblikovati ustrezen dom za invalidno osebo, ki zadosti vsem kriterijem dostopnosti. Posebno pozornost pa je treba nameniti predvsem kopalnici. Za začetek je ključno, da so vrata dovolj široka in brez praga ter da talna površina v kopalnici nima višinskih ovir. Območje za prhanje naj bo v isti ravnini s ploščicami in brez tuš kadi, ki je običajno dvignjena od tal za 10 cm.

kopalnica
Oseba na vozičku potrebuje v kopalnici manevrski prostor za obračanje. Vir: www.geberit.si

Ana Korošec, arhitektka iz Zavoda Brez ovir, glede prilagoditev kopalniškega prostora svetuje: »Vrata v kopalnici se ne smejo odpirati navznoter – če nekdo v kopalnici pade ali se onesvesti, se namreč lahko zgodi, da vrat ni mogoče odpreti, zato je priporočljivo, da se vrata odpirajo navzven. Prosta površina kopalnice ali stranišča mora omogočati gibanje osebe na invalidskem vozičku. Površina med kopalniških pohištvom mora biti premera v krogu 150 cm, da se lahko oseba na vozičku obrne in manevrira.«

Prilagojena kopalnica: kako umestiti notranjo opremo?

Ključnega pomena je, da je višina straniščne školjke enaka višini sedeža na invalidskem vozičku, kar omogoča samostojno presedanje. »V istem prostoru, kot je straniščna školjka, pa naj bo tudi umivalnik, ki naj bo od tal dvignjen za 80 cm. Ko se ob straniščni školjki ali v tuš kabini montirajo držala oz. ročaji, ki se jih lahko gibalno ovirana oseba oprime, je treba paziti, da se vgradijo v trdno konstrukcijo (nosilno steno) in ne v predelne stene, izdelane iz mehkejših mavčnih plošč,« opozarja arhitektka. Držala morajo biti trdno pritrjena in morajo prenesti celotno težo uporabnika.

kopalnica za invalide
Kopalniška oprema mora biti na ustrezni višini. Vir: www.geberit.si

Ob straniščni školjki naj bo dovolj prostora vsaj na eni strani, da se lahko oseba iz invalidskega vozička prestavi na školjko. Priporočena je tudi vgradnja nedrsečih talnih oblog po celotni površini kopalnice. »V območje za prhanje lahko umestimo tudi poseben stol z naslonjalom in podporami za roke, ki omogoča sedenje med tuširanjem. Obstajajo pa tudi posebne kopalne kadi, ki so v notranjosti opremljene s sedežem in imajo neprepustna vrata z ročaji, ki se odpirajo,« priporoča Ana Korošec.

Pred kratkim smo pisali tudi, kako prilagoditi kuhinjski prostor gibalno ovirani osebi na invalidskem vozičku, tako da je kuhinja funkcionalna in jo lahko brez ovir uporablja tudi invalidna oseba. Nasvete za prilagoditev kuhinje najdete na tej povezavi.

Nazaj