Demenci prijazna točka: odprtje v Mariboru - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Demenci prijazna točka: otvoritev v Mariboru

Izročitev potrdila
Vir: Zavod Brez ovir.

Ob močni medijski podpori se je v poslovni enoti Zavoda Brez ovir Maribor slovesno odprla nova Demenci prijazna točka na Gregorčičevi ulici 13. Skupaj s predstavniki iz združenja Spominčica smo na vrata nalepili znamenito nalepko s spominčicami, ki predstavlja točko, namenjeno pomoči osebam z demenco.

Nataša Kovačič iz Zavoda Brez ovir, poslovne enote Maribor je ob tej posebni priložnosti izpostavila: »V zavodu smo se za ta korak odločili predvsem, ker se prvenstveno ukvarjamo z osebno asistenco, dostopnim turizmom in pripomočki za večjo dostopnost objektov. Že sedaj sodelujemo z ranljivimi skupinami prebivalstva. Glede na to, da čez vrata naše poslovalnice večkrat stopijo tudi starejši in njihovi svojci, ki sprašujejo po različnih oblikah pomoči, si želimo, da bi jim znali ustrezno pomagati.«

Skrb za dementne osebe v lokalni skupnosti

Bojanka Genorio, članica upravnega odbora iz združenja Spominčice – Alzheimer Slovenija je poudarila, da je demenca danes še vedno preveč zamolčana in skrivana bolezen, zato je pomembno, da se ustanavlja čim več takšnih točk: »V lokalni skupnosti potrebujemo ozaveščene ljudi, ki bi znali pomagati osebam z demenco, če bi se srečali z njimi. Najpomembnejše je, da najprej znajo prepoznati takšno osebo, saj ji lahko šele potem pomagajo. Dementne osebe ne vedo, kdo so, kje so, kdo so osebe okoli njih … zato ta bolezen najbolj izčrpa svojce oz. tiste, ki skrbijo za osebo z demenco.«

V Spominčici si že leta prizadevajo pomagati vsem, ki se soočajo s to boleznijo, tudi njihovim svojcem. Plemenitemu poslanstvu se zato s ponosom pridružujemo tudi v Zavodu Brez ovir. Le dobro ozaveščeni ljudje namreč prepoznajo obnašanje dementnih oseb kot del bolezni, na katero sami nimajo vpliva, ter ravnajo z večjim razumevanjem in ustreznimi postopki. Pomembno je, da so vsi deležniki v lokalnem okolju seznanjeni vsaj z osnovnimi informacijami o demenci.

Mediji o nas

O dogodku so poročali tudi različni mediji – oglejte si njihove zanimive prispevke:

V fotogaleriji pa si oglejte najzanimivejše trenutke z mariborske otvoritve, ujete v fotografski objektiv.

Prejšnji teden smo odprli Demenci prijazno točko tudi v poslovni enoti Zavoda Brez ovir Novo mesto na Novem trgu 7. Več utrinkov z novomeškega dogodka si lahko ogledate tukaj.  

Nazaj