Češki minister na obisku: na Češkem 1. 1. 2025 uvajajo osebno asistenco - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Češki minister na obisku: na Češkem 1. 1. 2025 uvajajo osebno asistenco

osebno asistenco
Maja Babič (levo), zraven je minister Marian Jurečka, v ospredju pa naša uporabnica Ajda Cimperman.

V Zavodu Brez ovir smo gostili ministrsko delegacijo iz Češke, kjer uradnega zakona o osebni asistenci (OA) zaenkrat še nimajo. Na sedežu zavoda nas je obiskala ekipa s češkim ministrom na čelu, saj so želeli izvedeti, kako pri nas poteka izvajanje osebne asistence, in spoznati primere dobre prakse.

Na Češkem nameravajo uvesti sistem osebne asistence, ki bo gibalno oviranim ljudem omogočal neodvisno življenje. Zato je delegacija iz češkega Ministrstva za delo in socialne zadeve obiskala Slovenijo ter iz prve roke spoznala naš lokalni sistem podpore invalidom. V Zavodu Brez ovir smo jim na konkretnih primerih predstavili, kako izvajamo osebno asistenco, delegacija pa se je sestala tudi z uporabniki in predstavniki slovenskega Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

minister
Delegacija češkega ministrstva je obiskala Zavod Brez ovir. Vir: Laura Resnik

Minister Jurečka navdušen nad našim sistemom OA

Podpredsednik češke vlade ter minister za delo in socialne zadeve Marian Jurečka je ob obisku razložil: »Mi smo v Slovenijo prišli zaradi inspiracije. Na podlagi vaših izkušenj bi radi tudi mi vpeljali podoben sistem. Na Češkem že imamo sistem, v katerem pomagamo ljudem z oviranostmi, ki potrebujejo asistenco, vendar nimamo takega sistema, ki bi uporabnikom omogočal celotno 24-urno oskrbo.« To pa se bo po besedah ministra kmalu spremenilo.

»Delno smo torej sistem, podoben osebni asistenci, že uvedli, ampak ni še zakonsko urejen, tako kot v Sloveniji. Zaenkrat je naš obstoječi sistem tako nastavljen, da lahko pomaga samo nekaj sto ljudem. Zavedamo pa se, da ima lahko potrebo po asistenci več kot 10.000 ljudi. Sistem osebne asistence bi tako javno uvedli 1. januarja 2025. Osebni asistenti bi uporabnike oskrbovali na domu, smisel tega sistema pa je, da bi dosegli lažje oz. bolj aktivno vključevanje invalidov v družbo in obstoječi sistem,« poudarja Jurečka.

davor knežiček
Davor Knežiček, vodja usklajevalcev osebne asistence v Zavodu Brez ovir, je izvedel predavanje. Vir: Laura Resnik

Zavod Brez ovir kot primer dobre prakse

Davor Knežiček, vodja usklajevalcev osebne asistence v Zavodu Brez ovir, je obiskovalcem predstavil, kako v praksi deluje naš sistem OA: »Zelo smo počaščeni, da nas je obiskala delegacija iz češkega Ministrstva za delo in socialne zadeve. Izkazali so veliko zanimanje za osebno asistenco in v nas prepoznali partnerja, od katerega lahko dobijo vse podatke o sistemu osebne asistence, ki ga prakticiramo pri nas. Veselimo se nadaljnjega sodelovanja z njimi.«

Direktorica Zavoda Brez ovir Maja Babič se zaveda, da je vpeljava sistema OA v državi zahteven projekt, zato se je z veseljem odzvala na prošnjo češkega ministrstva, da nas obiščejo in se spoznajo z našim delom: »Osebno asistenco izvajamo že od samega začetka, od leta 2019. Nenehno se trudimo vzpostavljati profesionalno delovno okolje, kar se kaže v zadovoljstvu naših uporabnikov, obenem pa smo zrasli v enega največjih izvajalcev osebne asistence v celi Sloveniji. Delo vsekakor dobro poznamo in ponosni smo, da lahko naše izkušnje delimo naprej.«

Nazaj