Ali veste, da tudi slepi igrajo pikado? - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Ali veste, da tudi slepi igrajo pikado?

taktilne oznake
Taktilne oznake pred pikadom. Vir: Gregor Gerbec.

V prostorih Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Ljubljana je ekipa iz Zavoda Brez ovir s taktilnimi oznakami brezplačno opremila dva pikada, ki se nahajata v njihovem skupnem družabnem prostoru. Zdaj lahko tudi slepi in slabovidni lažje igrajo pikado.

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Ljubljana je invalidska organizacija in deluje na območju osrednje slovenske regije že več kot 70 let. V njihovi poslovni stavbi v Ljubljani, kjer izvajajo posebne socialne programe za slepe in slabovidne osebe, so z našo pomočjo uredili prostor za druženje. V skupnem prostoru za preživljanje prostega časa sta med drugim postavljena dva pikado igralna avtomata, ki ju z veseljem uporabljajo slepi in slabovidni člani društva. Naša ekipa je pred oba pikada brezplačno namestila vodilne taktilne oznake, ki označujejo tudi črto, izza katere igralci mečejo puščice proti tarči.

slepi igrajo pikado
Pred oba pikada smo brezplačno namestili vodilne taktilne oznake. Vir: Gregor Gerbec.

Tudi slepi igrajo pikado na srečanjih

Ljudem z okvarami vida je treba omogočiti, da v okolju ni fizičnih preprek ali neoznačenih poti, ki jim otežujejo neovirano gibanje. Zato je treba poskrbeti za dostop na različnih področjih življenja, kar predvsem pomeni, da se ustrezno prilagodi javne prostore. Vodilne taktilne oznake, nameščene v družabnem prostoru medobčinskega društva, so izdelane iz termoplastike. Na hrbtni strani taktilnih oznak so pritrjeni samolepilni trakovi, zato se tovrstne taktilne oznake na površino enostavno in hitro nalepijo. Montaža je tako izvedena hitro in brez uporabe dodatnih lepil ali orodja. Vse, kar je potrebno za enostavno namestitev, je popolnoma suha in predhodno očiščena podlaga.

Izbrane taktilne oznake so mehansko in toplotno zelo odporne oz. obstojne, na voljo pa so tudi v različnih barvah, da se lepo prilegajo kakršni koli podlagi. Glede na material in barvo talnih oblog, na katere jih lepimo, je priporočljivo izbrati vizualno kontrastne barve taktilnih oznak, zato da oznake že na prvi pogled izstopajo. Na ta način bodo takoj vidne slabovidnim osebam, medtem ko jih slepi zaznajo z nogami ali belo palico.

Taktilne oznake se na površino enostavno in hitro nalepijo. Vir: Gregor Gerbec.

V Zavodu Brez ovir imamo široko ponudbo betonskih, termoplastičnih in kovinskih taktilnih oznak. Naša ekipa arhitektov je specializirana tudi za pripravo ustreznega načrta postavitve taktilnih oznak, ki ustreza vsem zahtevanim zakonskim predpisom. Pravilna umestitev taktilnih oznak v prostor oz. zunanje okolje je namreč ključnega pomena za uspešno orientacijo uporabnikov. Za več informacij nas kontaktirajte na 01 620 84 03 oz. preko elektronske pošte komerciala@brezovir.si.

Nazaj