AKTIVNO ŽIVLJENJE: vožnja s štirikolesniki - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

AKTIVNO ŽIVLJENJE: vožnja s štirikolesniki

štirikolesniki
Štirikolesniki so primerni za vožnjo po zahtevnem terenu. Vir: Freepik

Adrenalinskega doživetja željni se lahko na potovanje po naši deželi odpravite s štirikolesniki. ATV motorji so primerni za ljubitelje divje narave, saj se lahko z njimi brezskrbno peljete po zahtevnem, ozkem, blatnem in strmem terenu.

Terenska vozila so odlična za kakršno koli vožnjo na prostem in tudi za zabavo, da popestrite svoje dneve z aktivnostmi, ki jih še niste počeli. Konstrukcijsko so namreč zasnovana tako, da zlahka premagujejo številne ovire v naravi, zato so primerna za adrenalinske vožnje čez drn in strn. Posebne užitke nudijo tudi med vožnjo po cesti. Štirikolesniki pa so krasen pripomoček tudi za oglede oddaljenih gozdnih, kmetijskih ali drugih gospodarskih površin.

atv motor
Vožnja s štirikolesniki je primerna tudi za gibalno ovirane ljudi. Vir: www.zveza-paraplegikov.si

Vožnja s štirikolesniki oz. ATV motorji je primerna tudi za gibalno ovirane ljudi. Samostojna vožnja za invalide bi morala biti dostopna vsem oviranim, saj jim omogoča celovitejše vključevanje v družbo, kar je pomembno za kakovostno življenje in razvoj osebnosti. Prilagojeni štirikolesniki tako tudi osebam z gibalno oviranostjo omogočajo raziskovanje naravnih znamenitosti po makadamskih in gozdnih poteh, preko katerih se sicer ne bi mogli peljati na invalidskem vozičku.

Prilagojeni štirikolesniki

Z manjšo predelavo štirikolesnika lahko to vozilo samostojno upravljajo tudi gibalno ovirane osebe. Prilagojen štirikolesnik je odlična rešitev, če se želite v naravi voziti po gozdu in bolj razgibanem terenu. Terensko ATV vozilo z avtomatskim menjalnikom je mogoče enostavno in hitro prilagoditi denimo z vgradnjo B.D.F. ročice, tako da potem vozilo brez uporabe nog samostojno peljejo invalidi, na primer paraplegiki. To jim daje neke vrste svobodo pri njihovem omejenem gibanju. Prav tako pa lahko s pomočjo ATV motorja premagujejo večje razdalje na svežem zraku.

vožnja
V okviru Zveze paraplegikov Slovenije deluje tudi sekcija ATV motoristov. Vir: www.zveza-paraplegikov.si

Izposoja prilagojenih štirikolesnikov za invalide zaenkrat v Sloveniji še ni mogoča, obstajajo pa številni ponudniki iz različnih slovenskih regij, ki v najem oddajajo običajne štirikolesnike in nudijo tudi vodene oglede pokrajine. Običajni štirikolesniki so po navadi namenjeni prevozu dveh oseb, tako da se lahko invalidna oseba na njih pelje zadaj kot sopotnik, če ji gibalne omejitve to dopuščajo.

Udeležite se ATV moto zbora

V okviru Zveze paraplegikov Slovenije deluje tudi sekcija ATV motoristov, ki se s svojimi prilagojenimi štirikolesniki večkrat letno skupaj odpravijo na različna potovanja in srečanja. Nazadnje so v mesecu maju organizirali 14. ATV moto zbor v Bosni in Hercegovini. Ekipa ATV motoristov se je odpravila na pot čez mejo, zraven pa so imeli tudi spremljevalno vozilo, ki je skrbelo za prevoz invalidskih vozičkov, posteljnine, hrane in drugih stvari, ki jih gibalno ovirani potrebujejo za uspešen potek srečanja. V zvezi načrtujejo tudi 15. ATV moto zbor – potekal bo v drugi polovici meseca septembra v Domu paraplegikov Pineta.

Nazaj