AKTIVNO ŽIVLJENJE: čebelarjenje za invalide - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

AKTIVNO ŽIVLJENJE: čebelarjenje za invalide

čebelarstvo
Čebelarstvo je plemenito delo. Vir: Freepik

Čebelarstvo v Sloveniji ima bogato večstoletno tradicijo in ponuja številne zaposlitvene možnosti za invalide, saj temelji na delu na domu. V okviru Čebelarske zveze Slovenije je bila ustanovljena tudi sekcija, ki z izobraževanjem skrbi za vključevanje invalidov v čebelarjenje.

Ukvarjanje s čebelarjenjem za mnoge pomeni dodaten vir zaslužka, delo v naravi pa obenem krepi telo, miselne procese in prispeva k boljšemu počutju. Čebelarstvo ni samo poklic ali hobi, temveč je veliko več – je način življenja, v katerega sta vključeni dve družini, čebelja in čebelarjeva. Zato so slovenski čebelarji že pred leti razmišljali, kako ustrezno prilagoditi čebelnjak in zagotoviti dostopnost, če je čebelar gibalno oviran.

Čebelarska sekcija invalidov na vozičkih in drugih invalidov je bila v Sloveniji ustanovljena leta 2017, leto kasneje pa smo v Sloveniji kot prvi na svetu dobili čebelnjak, prilagojen za delo in učenje čebelarjev na invalidskih vozičkih. V okviru Čebelarske zveze Slovenije so izdali tudi poseben Čebelarski priročnik za invalide, v katerem so opisani vsi napotki za uspešno delo. Čebelarjenje si seveda mora vsak invalid prilagoditi glede na svoje potrebe oz. zmožnosti, a končni rezultat niso samo medeni izdelki, temveč tudi večja vključenost v družbo in povezanost z naravo.

čebelarjenje
Prvi učni čebelnjak za invalide na svetu. Vir: DPPP

Prilagojen učni čebelnjak za invalide  

Prvi učni čebelnjak na svetu, prilagojen za osebe na invalidskih vozičkih, so postavili v Murski Soboti na lokaciji Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije (DPPP). Čeprav je videti kot običajen čebelnjak, so na njem izvedli vse potrebne tehnične in prostorske prilagoditve, ki omogočajo uporabnikom na invalidskih vozičkih uspešno manevriranje znotraj in okoli čebelnjaka. Objektu so dodali nadstrešek – ko se čebelar z invalidskim vozičkom pripelje do čebelnjaka, se lahko pod nadstreškom obleče in pripravi, zatem pa vstopi v čebelnjak.

Čebelnjak ima klančino, okolica pa je tlakovana, kar omogoča enostaven dostop gibalno oviranim. Poleg tega je okoli čebelnjaka narejen majhen kanal, v katerem je voda, z namenom, da se mravljam onemogoči vstop v čebelnjak, ker si mravlje ne upajo čez vodo. Večje posebnosti, ki pridejo do izraza, so tudi panji, ki so nameščeni v čebelnjaku. Nameščeni so v eni vrsti in od tal dvignjeni na takšno višino, da človek v sedečem položaju s koleni seže pod panje. Na ta način gibalno ovirani pride bliže kot do samega panja in potem lažje dela s čebelami.

čebelnjak
Prvi nakladni panj, prilagojen delu čebelarjev na invalidskem vozičku. Vir: DPPP

Priročnik za lažje čebelarjenje invalidov

V Čebelarski zvezi Slovenije so izdali še Čebelarski priročnik za invalide, v katerem so podrobno opisani vsi koraki za postavitev prilagojenega čebelnjaka in delo s čebelami. V priročniku so navedene vse možnosti pristopa invalida na vozičku k čebelam, funkcionalne zmožnosti ljudi z okvaro hrbtenjače in pravilno ukrepanje ob piku čebel. Čebelarji, ki že več let uspešno čebelarijo in prilagajajo svojo tehnologijo čebelarjenja omejitvam invalidskega vozička, so predstavili svoje izkušnje in pogoje za postavitev čebelnjaka ter vpis v register čebelnjakov.

V priročniku pa ne najdete zgolj nasvetov in primerov prilagojenih čebelnjakov, temveč tudi splošna navodila za vsa čebelarjeva opravila in najpogostejše bolezni, ki pestijo čebele. Ogledate si lahko tudi opise in slikovne prikaze prilagojene čebelarske opreme ter pripomočkov. Priročnik je torej namenjen vsem čebelarjem začetnikom; v njem so namreč opisana tudi vsa čebelarjeva opravila po mesecih, tako da lahko bodoči čebelarji vidijo, kako poteka delo skozi celo leto.

Čebelarski priročnik za invalide, ki je v veliko pomoč osebam na invalidskih vozičkih pri vključevanju v samostojno čebelarstvo, najdete na tej povezavi.

Nazaj